Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 17:37

Δύο διακρίσεις μαθητών στο διαγωνισμό Ρομποτικής

Με δύο διακρίσεις επέστρεψαν στην Καλαμάτα οι ομάδες των μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, οι οποίες έλαβαν μέρος στο 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής «Ο γαλαξίας μας», που έγινε το Σάββατο στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σε αυτόν συμμετείχαν 5 ομάδες από τη Μεσσηνία (3 από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και 2 από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας) και άλλες 8 από την υπόλοιπη Περιφέρεια. 

Στην 1η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναδείχθηκε η ομάδα “Galaxy Wizards”, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι “Galaxy Wizards” αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Βαμβακά, Ντύλαν - Ιάσονα Παπανικολάου, Μαρία Στρατηγοπούλου, Νεφέλη Τασσοπούλου, Μαρήλια Τροχάτου και Σταυρούλα Κουντούρη. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Γιώργος Χριστάκης, ενώ σημαντική βοήθεια στο εικαστικό μέρος των κατασκευών προσέφερε ο Κώστας Κοτταρίδης, ο οποίος στήριξε τις ομάδες των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με τις γνώσεις, το μεράκι και τη δημιουργική του διάθεση. Οι “Galaxy Wizards”, εμπνεόμενοι από μια πρόταση του Μεσσήνιου επιστήμονα Περικλή Παπαδόπουλου που εργάζεται στη NASA, κατασκεύασαν μια διαστημική πύλη στην Καλαμάτα. Κατασκεύασαν ένα νέο τμήμα στον αερολιμένα Καλαμάτας, στο οποίο οι υποψήφιοι ταξιδιώτες, αφού περάσουν από κάποιους τελευταίους ελέγχους όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους, επιβιβάζονται σε ένα διαστημικό όχημα και το ταξίδι ξεκινά, αφήνοντας στον ταξιδιώτη το δικαίωμα επιλογής για τον πλανήτη που θέλει να επισκεφθεί.   

Την 2η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατέλαβε η ομάδα “Robofantasy”, προερχόμενη επίσης από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι “Robofantasy” αποτελούνταν από τους Νεφέλη Ανυφαντάκη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Δανάη Ζέρβα, Αγγελική Μπεσσή και Νικόλαο Τζουλούφη, ενώ υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης. Οι “Robofantasy” έστειλαν στον πλανήτη Αρη ένα διερευνητικό όχημα το οποίο κάνει ελέγχους για ορυκτά. Αφού λοιπόν ανακαλύψει τα κατάλληλα σημεία, πραγματοποιεί «γεωτρήσεις» στην επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη", συλλέγει και αποστέλλει και πάλι πίσω στην γη μέσω ενός διαστημοπλοίου οτιδήποτε αξιόλογο έχει ανακαλύψει.

Η 3η ομάδα των Εκπαιδευτήρια Μπουγά, οι “Galaxy Boys” που αποτελούνταν από τους Αγγελο Βορβίλα, Ηλία - Αλκιβιάδη Παπαδόπουλο, Βασίλη Ποντίκη και Γεώργιο Τσορόπουλο με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο, κατασκεύασαν έναν διαστημικό σταθμό στον οποίο διαφόρων ειδών διαστημικά οχήματα ή διαστημόπλοια έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν για ανεφοδιασμό καυσίμων, επιδιόρθωση βλαβών ή οτιδήποτε άλλο χρειαστούν σε μεγάλα ταξίδια, που η μέχρι τώρα γνωστή τεχνολογία δεν μας επιτρέπει όχι να κάνουμε, αλλά ούτε καν να σκεφτούμε.      

Στην 3η θέση του διαγωνισμού βρέθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου. Οι ομάδες που κατέλαβαν τις 2 πρώτες θέσεις συνεχίζουν το “ταξίδι” τους, καθώς πρόκειται να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού που θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Αθήνα, όπου θα έρθουν αντιμέτωπες με τις νικήτριες ομάδες και των άλλων Περιφερειών, για την ανάδειξη των τριών καλύτερων ομάδων στην Ελλάδα.    

Οι ομάδες παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και εξήγησαν στους κριτές τον τρόπο κατασκευής, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα παιδιά άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τις κατασκευές τους. Υπήρχαν ομάδες που εκτόξευσαν διαστημόπλοια και διαστημικά οχήματα, άλλες που έκαναν  ταξίδια σε άλλους πλανήτες για ψυχαγωγικούς ή διερευνητικούς λόγους και τέλος κάποιες άλλες αρκετά φιλόδοξες, που έφτιαξαν αποικίες και οργάνωσαν ζωή σε άλλους πλανήτες. Ολες οι κατασκευές αποτελούνταν από τουβλάκια Lego, σε συνδυασμό με μοτέρ και αισθητήρες από το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo, ενώ χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον του Scratch για τον προγραμματισμό και τη λειτουργία των κατασκευών.  

 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών WROHellas οργάνωσε τον περιφερειακό διαγωνισμό με σκοπό όχι μόνο τη βράβευση των καλύτερων κατασκευών, αλλά και την ανάδειξη των κατασκευών, που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον πανελλήνιο διαγωνισμό.