Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 10:06

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν οι πανελλαδικές

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις και στη Μεσσηνία. Οι υποψήφιοι είχαν προσέλθει στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 8 το πρωί και μισή ώρα αργότερα ξεκινούσε χωρίς καμία καθυστέρηση ή άλλο πρόβλημα η εξέταση, η οποία ήταν κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων.

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις πανελλαδικές εξετάσεις αφορούσε την αξία της φιλίας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πρόκειται για απόσπασμα από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου και σύμφωνα με τους φιλολόγους σχολείων της Μεσσηνίας ήταν βατό ως θέμα για τους υποψήφιους.

Να σημειωθεί ότι φέτος οι συνολικά 103.366 υποψήφιοι δίνουν πανελλαδικές με δύο εξεταστικά συστήματα: Οι περισσότεροι είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή σε τέσσερα μαθήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε 6 μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Οπως είναι γνωστό, οι εισακτέοι στα ΤΕΙ θα αυξηθούν φέτος κατά 2.000, ενώ οι θέσεις στα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί κατά 345 εισακτέους.

Με το ίδιο μάθημα, σήμερα Τρίτη, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των επαγγελματικών λυκείων.

 

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Εύκολο για τους μαθητές το θέμα της φιλίας

Μη αναμενόμενο αλλά εύκολο και βατό χαρακτήρισαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας το θέμα της φιλίας που κλήθηκαν να αναπτύξουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Δεν υπήρχε κάτι που τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα και αισθάνονται αισιόδοξοι ότι κατά την πρώτη μέρα των πανελληνίων τα πήγαν αρκετά καλά. Χαρακτηριστικά μαθητές που μίλησαν αμέσως μετά την έξοδό τους από το σχολείο επισήμαναν:

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος μας είπε: «Το θέμα είχε να κάνει με τη φιλία, ήταν εύκολο. Κατά τη γνώμη μου ζητούσε να χαρακτηρίσουμε την πραγματική φιλία και να πούμε το πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ηταν ένα θέμα που δεν το περιμέναμε. Πρώτη μέρα πανελλήνιες και μπορώ να πω ότι δεν ήταν αγχωτικά τα πράγματα».

Η Αναστασία Γεωργομήτρου σημείωσε: «Το θέμα δεν ήταν αναμενόμενο αλλά ήταν σχετικά εύκολο, πιστεύω ότι πήγα καλά. Οπως κάθε διαγωνιζόμενος είχα άγχος αλλά αν δεις τα θέματα και είσαι προετοιμασμένος μπορείς να αντεπεξέλθεις».

Η Μαριάντζελα Αγγελέτου τόνισε: «Τα θέματα αν και δεν ήταν προβλέψιμα μου φάνηκαν εύκολα».

Ο Γιάννης Διαμαντής επισήμανε: «Τα θέματα ήταν εύκολα, δεν ήταν αναμενόμενα, αλλά ήταν βατά και κάποιος έγραφε άνετα. Δεν υπήρχε κάτι που να με δυσκόλεψε. Ηταν ένα επίκαιρο θέμα».

Ο Γιάννης Κατσαρελάς ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα θέμα που το περιμέναμε, παρόλα αυτά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως όλοι και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά».

Η Δήμητρα Σπυροπούλου σημείωσε: «Δεν περιμέναμε να πέσει η φιλία, αλλά δεν ήταν δύσκολο θέμα, ήταν σχετικά εύκολο και τώρα περιμένουμε να δούμε τι γράψαμε. Υπάρχει αισιοδοξία».

Η Γεωργία Δημητρακάκη τόνισε: «Επεσε ένα θέμα που δεν το περίμενε κανένας, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολο. Υπήρχαν κάποιες ερωτήσεις που έπρεπε να δείξεις προσοχή. Οι πανελλήνιες έχουν άγχος, πολύ άγχος, τώρα πάμε στα πιο δύσκολα».

Ο Αλέξανδρος Λεκάντης είπε: «Τα θέματα ήταν βατά, δεν το περιμέναμε, αλλά γενικά ήταν εύκολα. Ηταν ένα διαχρονικό θέμα και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά πήγαν καλά».