Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 18:24

Τσιρώνης από Καλαμάτα: «Επαρκές το πλαίσιο για τα πυρηνελαιουργεία» 

“Το νομοθετικό - θεσμικό πλαίσιο για τα πυρηνελαιουργεία είναι επαρκές”, υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης, μη γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα με τις αδυναμίες και τα νομοθετικά κενά.

Ο υπουργός παρατήρησε πάντως πως όταν παραβιάζονται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να υπάρχει αυστηρή τιμωρία. Δήλωσε πως “οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι κεντρικοί και κυρίως της Περιφέρειας, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους” - και πρόσθεσε: “Οποιος παραβάτης υπερβαίνει το νόμο, πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει ρύπος που να μην έχει όρια, που να μην έχουν θεσμοθετηθεί όρια διεθνώς”.

Συμφώνησε ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται στο νομό παραγωγής, αλλά ανέφερε πως δεν νομίζει ότι τα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας επεξεργάζονται ελαιοπυρήνα από άλλες περιοχές.

“Είναι καταγεγραμμένη πόση ποσότητα μπορεί να αποθηκεύσει το πυρηνελαιουργείο. Αν την παραβαίνει, υπάρχει τιμωρία”, παρατήρησε ο κ. Τσιρώνης. Και συμπλήρωσε ότι “η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει για την υλοποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εφιάλτη το κάψιμο των λιόκλαρων μετά το ελαιομάζεμα, λέγοντας πως “είναι κρίμα να πετάγεται τεράστιος πλούτος και να υπάρχει και ρύπανση”.

Γ.Σ.