Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 08:59

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Νίουκαστλ: Καμπανάκι για καύσωνα και ξηρασία στην Καλαμάτα

 

Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής θα βρεθεί μελλοντικά η Καλαμάτα, καθώς θα αυξηθούν οι καύσωνες και οι περίοδοι ξηρασίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, η Καλαμάτα είναι μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών πόλεων και 5 ελληνικών (οι άλλες τέσσερις είναι η Αθήνα, η Πάτρα, το Ηράκλειο και ο Πειραιάς) που κινδυνεύουν περισσότερο από τον συνδυασμό συχνών εμφανίσεων παρατεταμένης ξηρασίας και ασφυκτικού καύσωνα.  Η ανάγκη για σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των αλλαγών εκφράζεται στα λόγια του επικεφαλής της έρευνας δρος Ρίτσαρντ Ντόουσον: «Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιάσουμε και να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μελλοντικές συνθήκες».

Η έτερη επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Σέλμα Γκερέιρο δήλωσε: «Αν και ο ευρωπαϊκός Νότος είναι συνηθισμένος στην αντιμετώπιση των ξηρασιών, οι αλλαγές που έρχονται μπορεί να ξεπεράσουν το σημείο θραύσης».

Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι 5 πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια. Οι 5 πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Οι 5 πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.