Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 14:51

Η Αλειφέρη ενημερώθηκε για το πρόγραμμα Shell Ocean Discovery XPRIZE στο λιμάνι της Καλαμάτας

 Το λιμάνι της Καλαμάτας, που αποτελεί τη βάση του επιστημονικού πειράματος Shell Ocean Discovery XPRIZE, επισκέφθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, όπου ενημερώθηκε από την υπεύθυνη του προγράμματος, δρ. Τζότικα Βιρμάνι και την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος” Σοφία Μαγκά, για το παγκόσμια μοναδικό επιστημονικό εγχείρημα.

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη ενημερώθηκε λεπτομερώς για τον τρόπο εξέλιξης του προγράμματος και για τη μετέπειτα πολλαπλή αξιοποίηση των δεδομένων της χαρτογράφησης σε πάρα πολλούς τομείς.

Με το πρόγραμμα XPRIZE θα καταγραφούν επιστημονικά 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου και σε βάθος μέχρι 4.000 μέτρα. Η Καλαμάτα κατέστη μοναδική επιλογή λόγω της εγγύτητάς της στα βαθιά νερά που απαιτούνται για να δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και λόγω των υποδομών που προσφέρει για να εξελιχθεί ο διαγωνισμός του προγράμματος.

Η κ. Αλειφέρη αφού εξήρε τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα, επεσήμανε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης για το πρωτοποριακό εγχείρημα, γεγονός που αποδείχθηκε και από την παρουσία πολλών μαθητών σχολείων. Εξέφρασε τον εντυπωσιασμό της για το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση όλων μας να γίνουμε πολλαπλασιαστές κάθε τέτοιας επιστημονικής και αναπτυξιακής προσπάθειας.

“Η πόλη και η πατρίδα μας μόνο ωφέλεια μπορούν να έχουν από έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και καθιστούν την Καλαμάτα επίκεντρο διεθνών επιστημονικών δρωμένων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.