Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 08:23

Να αποτυπωθεί ολόκληρη η φυσική κοίτη του “Καραμπογιά” και να διατηρηθεί το ρέμα ανοικτό σε όλο το μήκος του

Γράφτηκε από την
Η παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του έτους 1900 και στο βάθος η βόρεια αρχή της οδού Μπουλούκου   

Η παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του έτους 1900 και στο βάθος η βόρεια αρχή της οδού Μπουλούκου  

Με το σχέδιο πόλης του Δήμου Καλαμάτας προέκτειναν την οδό Μπουλούκου μέσα στο ρέμα «Καραμπογιάς».

Ετσι δημιούργησαν εκεί οικοδομικά τετράγωνα. Εσχάτως, σχεδιάζουν την υπογειοποίηση της παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος «Καραμπογιάς», του έτους 1900, κάτω από το οδόστρωμα της προβλεπόμενης προέκτασης της οδού Μπουλούκου ελπίζοντας ότι θα διατηρήσουν με αυτόν τον τρόπο τα Ο.Τ. μέσα στο ρέμα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον... «Καραμπογιά».

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο πόλης του Δήμου Καλαμάτας, η προέκταση της βόρειας αρχής της οδού Μπουλούκου, πλάτους 12 μέτρων, θα κατευθύνεται προς τα ΒΑ και θα καταλαμβάνει 55 μέτρα της παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος αυτού με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του 1900, μεταξύ των Ο.Τ. 1080, 1087, 1083 και 1082. Η περαιτέρω προέκταση της οδού Μπουλούκου κατά 70 ακόμη μέτρα προβλέπεται από το σχέδιο πόλης να διχοτομεί στη συνέχεια την πολεοδομούμενη πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος, μεταξύ των Ο.Τ. 1085, 1090 και 1089.

Τελευταία, ο Δήμος Καλαμάτας επεξεργάζεται παλαιότερη πρότασή του προς τη ΔΕΥΑΚ, του έτους 2007, να υπογειοποιήσει την παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος «Καραμπογιάς», με τον εγκιβωτισμό της κάτω από το οδόστρωμα της προέκτασης της βόρειας αρχής της οδού Μπουλούκου και λίγο πάνω από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ύδατος από τις πηγές του Πηδήματος στις υδατοδεξαμενές του Δήμου Καλαμάτας. Η υπογειοποίηση της παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος αυτού με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του 1900, θα ολοκληρώνεται με τον εγκιβωτισμό της κάτω από το οδόστρωμα της καθέτου στην οδό Μπουλούκου ανώνυμης και αδιάνοιχτης οδού, πλάτους 12 μέτρων και μήκους 100 μέτρων, νότια των Ο.Τ. 1083 και 1082, η οποία καταλήγει στην οδό Αρτέμιδος.

Η τυχόν υλοποίηση του ως άνω έργου, σε συνδυασμό με την οικοπεδοποίηση της πεδινής φυσικής κοίτης του ρέματος «Καραμπογιάς» στην Αγία Αννα, θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος του ρέματος και θα είναι μόνιμη απειλή για τις ζωές των περιοίκων, τις ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις υποδομές της περιοχής και το περιβάλλον. Και τούτο διότι κατά τις έντονες βροχοπτώσεις η οργή του ρέματος «Καραμπογιάς» θα φράζει τον εγκιβωτισμένο χώρο κάτω από την οδό Μπουλούκου με φερτά υλικά, λάσπη και κροκάλες και θα προκαλούνται υπερχειλίσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων, τόσο στο τυχόν πολεοδομημένο ρέμα στην Αγία Αννα όσο και στην περιοχή της ως άνω οδού Μπουλούκου.

Κατά την παρούσα επιχειρούμενη οριοθέτηση του ρέματος «Καραμπογιάς» πρέπει να του αποδοθεί η πεδινή φυσική κοίτη του. Αυτό επιβάλλουν η σημειούμενη κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες τάσεις επαναφοράς των φυσικών χαρακτηριστικών και στα ρέματα, η κοινοτική νομοθεσία, το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή, πρέπει να αποτυπωθεί ολόκληρη η φυσική κοίτη του ρέματος «Καραμπογιάς» και να διατηρηθεί το ρέμα ανοικτό σε όλο το μήκος του.

Διαφορετικά, οι κατοικίες, οι παιδικές χαρές, ο βρεφονηπιακός σταθμός, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι που προβλέπει το σχέδιο πόλης να κατασκευαστούν μέσα στο ρέμα, στην περιοχή της Αγίας Αννας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή ένθεν κακείθεν της οδού Μπουλούκου, θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο και στο έλεος της πλημμύρας.

Και τότε, τι θα λέμε στα παιδιά μας; Οτι φταίει η «κακιά ώρα», η οργή του «Καραμπογιά» ή μήπως η κλιματική αλλαγή;

Γεώργιος Θεοδ. Μπένος