Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 09:19

Επιστημονική γνώμη και χρηματοδότηση για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Επιστημονική γνώμη και χρηματοδότηση για τον Ταΰγετο

 

Επιστήμονες του ΙΓΜΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Καλαμάτα για να μελετήσουν το φαινόμενο του ερπυσμού στον Ταΰγετο, την επικίνδυνη κατάσταση με τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις στους δημοτικούς δρόμους, καθώς και τις ζημιές σε 9 σπίτια.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διαβεβαίωσε πως “ό,τι πουν οι επιστήμονες, αυτό θα κάνουμε”.

Παράλληλα, ο δήμος έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση τεχνική έκθεση με φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τις ζημιές, με αίτημα για οικονομική συνδρομή 500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Π. Νίκας παρατήρησε ότι “αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με την ψυχραιμία που πρέπει, σε συνεργασία με τους κατοίκους και με τους προέδρους”. Ενημέρωσε πως “για την Αλαγονία έχουμε εγκατεστημένη εργολαβία 70.000 ευρώ, η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση στα χωριά, δεν έχουμε κανένα χωριό αποκλεισμένο”.

Κατέγραψε ότι κατολισθήσεις - καταπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στους δρόμους από Λαδά προς εθνική οδό, από Λαδά προς Αρτεμισία, από Αρτεμισία προς Πηγές - Αλαγονία, από Αλαγονία προς Μαχαλά και προς Νέδουσα.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής, είπε ότι “έχουμε κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται αλλά οι κάτοικοι πρέπει να ξέρουν πως πρέπει να αφήσουμε λίγο να ηρεμήσει ο καιρός. Αυτή τη στιγμή όλος ο Ταΰγετος είναι γεμάτος ξεβρυσουλίσματα, δεν μπορεί να γίνει τεχνική παρέμβαση”.

Ενημέρωσε, ωστόσο, πως “ο δήμος έχει τα χρήματα που απαιτούνται, χρειάζεται γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ για να γίνει πλήρης αποκατάσταση” - και πρόσθεσε: “Εχω επικοινωνήσει 3 φορές, μέχρι τώρα, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, του έχω παρουσιάσει πλήρως το πρόγραμμα. Φεύγει σήμερα και μια έκθεση με φωτογραφική τεκμηρίωση και θα υπάρξει και βοήθεια από το υπουργείο”.

Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι “επιστήμονες του ΙΓΜΕ θα είναι από σήμερα το βράδυ στην Καλαμάτα, ώστε να μελετήσουν το φαινόμενο του ερπυσμού. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που παρατηρείται στον Ταΰγετο”.

Προέτρεψε “να περιμένουμε τα πορίσματα των επιστημόνων. Εχουμε 9 ιδιοκτησίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό ή μέτριο πρόβλημα, 8 στην Αλαγονία και 1 στο Λαδά” - και διευκρίνισε: “Για το τι πρέπει να γίνει, θα μας πει το ΙΓΜΕ. Θα μεταφερθούν; Θα επισκευαστούν; Πρέπει να βρούμε οικόπεδα για να γίνουν καινούργια σπίτια; Γιατί μετά το ΙΓΜΕ θα παρέμβει το ΤΑΣ. Υπάρχει η αναγκαία συνεργασία - ενημέρωση με το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει η παρέμβαση από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υποστήριξη της περιοχής”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι “αποκαταστήσαμε στα Μενινά κάποιο πρόβλημα που υπήρχε. Οι μάντρες στη Θουρία θα μπουν με αυτή τη γενική εργολαβία, και βεβαίως έχουμε πολύ μεγάλες καταστροφές στη φυτική καλλιέργεια, στα κηπευτικά. Ξεχνάμε ότι μια σοδειά καταστρέφεται, από την οποία οι αγρότες περιμένουν να έχουν κάποια οικονομικά αποτελέσματα”.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι “με το που θα ηρεμήσει ο καιρός θα παρέμβουμε. Πολύ πριν τελειώσει η άνοιξη, θα έχει υπάρξει πλήρη αποκατάσταση στον Ταΰγετο”.

Ο κ. Νίκας παραδέχθηκε ότι “είναι πιο σοβαρή κατάσταση τώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μεσαίου μεγέθους, υπολογίσαμε ότι με 70.000 ευρώ συν τα χρήματα που θα πέσουν από την άσφαλτο, θα αποκαθιστούσαμε το πρόβλημα. Τώρα έχουμε τετραπλάσιο πρόβλημα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι σοβαρή η κατάσταση”.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως “ό,τι πουν οι επιστήμονες, αυτό θα κάνουμε. Ο κόσμος πρέπει να είναι ήσυχος ότι θα κάνουμε ό,τι πει η επιστήμη, και υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία όσον αφορά την οικονομική τους στήριξη”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER