Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 08:30

Αγρότης έσωσε λαγουδάκι και το παρέδωσε στο Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Αγριας Ζωής

Ενας αγρότης έσωσε πριν φρεζάρει το χωράφι του ένα λαγουδάκι 10-15 ημερών και το παρέδωσε στο Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Αγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ).

Οπως ενημερώνει το ΚΕΠΠΑΖ με σχετική ανάρτησή του, το λαγουδάκι βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο ενός χωραφιού κι ήταν τυχερό γιατί ο ιδιοκτήτης το ανακάλυψε λίγο πριν ξεκινήσει φρέζα. Είναι το εικονιζόμενο (φωτό) αρσενικό λαγουδάκι (Lepus europaeus), το οποίο επειδή βρέθηκε μόνο του δεν σημαίνει πως έχει εγκαταλειφθεί. Οπως εξηγούν οι άνθρωποι του Κέντρου, η μητέρα λαγός διασκορπίζει τα μωρά της σε μία περιοχή, έτσι ώστε αν ανακαλυφθεί το ένα, να μην κινδυνεύσουν όλα μαζί. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μηχανισμό άμυνας των ζώων αυτών.

ΕΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΠΑΖ γράφουν επίσης και πώς ενεργούμε σε περίπτωση που βρούμε ένα μωρό λαγουδάκι. Οπως τονίζουν δεν το απομακρύνουμε, εκτός κι αν κινδυνεύει από οτιδήποτε απειλεί τη σωματική του ακεραιότητα άμεσα ή είναι αφυδατωμένο. Αν δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά βρέθηκε εκτεθειμένο, συμβουλεύουν να το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο σχετικά κοντά στο αρχικό, μέσα σε πυκνή συστάδα χόρτων ή θάμνων. Διαφορετικά το αφήνουμε εκεί που βρίσκεται.
Εάν κάνουμε κάποιες αγροτικές εργασίες, μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε έναν κουβά, κουτί ή καφάσι, σκεπασμένο και σε ήσυχο σημείο, χωρίς να επιτρέψουμε σε παιδιά, σκύλους ή γάτες να το περιεργαστούν και να παίξουν μαζί του, γιατί τα ζώα αυτά τρομάζουν πάρα πολύ εύκολα και μπορεί στην κυριολεξία να πεθάνουν από το στρες. Αφότου τελειώσουμε τις εργασίες και πάντοτε πριν το σούρουπο, θα πρέπει να αφήσουμε το λαγουδάκι στο αρχικό σημείο που βρέθηκε, αν είναι ασφαλές ή σε κάποιο σημείο εκεί κοντά (όπως περιγράψαμε προηγουμένως) ώστε να μπορέσει να το βρει η μητέρα του.

Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Στα θηλαστικά η αφυδάτωση διακρίνεται με δύο τρόπους: α) Από τη μύτη, η επιφάνεια της οποίας φυσιολογικά δείχνει υγρή και έχει έντονο ζωηρό χρώμα. Αν έχει καταρροή (τρέχει υγρό), είναι βρόμικη γύρω από τα ρουθούνια ή δείχνει στεγνή και το χρώμα της είναι άτονο, τότε το ζώο αντιμετωπίζει πρόβλημα. β) Τραβάμε ελαφρά το σημείο πίσω από τον σβέρκο (τράχηλος), πιάνοντας το δέρμα και όχι τις τρίχες του ζώου, ώστε να ανασηκωθεί το δέρμα στην περιοχή ακριβώς πίσω από τον λαιμό 2 με 3 εκατοστά. Αν δείχνει ελαστικό και επανέλθει στην αρχική του θέση αμέσως, τότε το ζώο είναι σε καλή κατάσταση. Αν παραμείνει ανασηκωμένο, τότε το ζώο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε καμία περίπτωση δεν ταΐζουμε αφυδατωμένο ζώο. Αυτό που έχει ανάγκη είναι η αναπλήρωση των συστατικών του αίματος και ειδικά των ηλεκτρολυτών, που επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ειδικών διαλυμάτων ορού.
Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε άμεσα με το ΚΕΠΠΑΖ.
Περισσότερες πληροφορίες για τα λαγουδάκια μπορεί κάποιος να βρει εδώ: https://www.facebook.com/593121114153834/posts/1995623220570276/