Κυριακή, 02 Μαϊος 2021 09:03

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις των ορειβατικών συλλόγων της Καλαμάτας

Ανενεργοί παραμένουν πάνω από πέντε μήνες οι σύλλογοι της Καλαμάτας που σχετίζονται με την πεζοπορία και την ορειβασία.

Αν και είναι δραστηριότητες που εξασφαλίζουν αποστάσεις αλλά και διαδρομές στη φύση μακριά από πιθανούς συνωστισμούς, η κυβέρνηση και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων δεν έφεραν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων το εν λόγω θέμα επί της ουσίας, πέρα από μια εξαίρεση με πλαφόν λίγων ατόμων, παρότι σε άλλα αθλήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown έχει δοθεί το πράσινο φως ώστε να επανεκκινήσουν. Ιδίως σε νομούς όπως η Μεσσηνία όπου οι διαδρομές στη φύση ποικίλλουν και τα κρούσματα έμειναν σταθερά χαμηλά η αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς μιλάμε πρακτικά για σωματική άσκηση χωρίς μετακίνηση σε άλλους νομούς.

Για το θέμα μίλησαν στην «Ε» η πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής», Ελένη Οικονομοπούλου, και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Φύκιρης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων ώστε τα μέλη τους και όσοι άλλοι το επιθυμούν στο μέλλον να επιστρέψουν στις αγαπημένες τους διαδρομές, τις οποίες στερήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Ελένη Οικονομοπούλου

Στην πρώτη καραντίνα πριν το καλοκαίρι του 2020 τα μέλη του συλλόγου μας είχαν υπομονή, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με ήπιο τρόπο. Στη συνέχεια, κατά τη θερινή περίοδο πραγματοποιήσαμε πολλές εξορμήσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί εκείνο το διάστημα, γεγονός που έκανε τον κόσμο να εμπιστευτεί τις εκδρομές μας. Η αρχή της δεύτερης καραντίνας από το Νοέμβρη βρήκε εκ νέου τα μέλη μας με κατανόηση, βάζοντας το καλό όλων σε προτεραιότητα. Ωστόσο, απ’ τη νέα χρονιά άρχισαν ορισμένα παράπονα από τον κόσμο μας, ο οποίος είναι πολύ στεναχωρημένος για το γεγονός πως δεν δίνεται το πράσινο φως για να περπατήσουν στο βουνό και ευρύτερα στη φύση, απ’ τη στιγμή που η ύπαιθρος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για βόλτα μακριά από τα πλήθη. Η όποια δραστηριότητά μας θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα και αυτό είναι κάτι που προκαλεί απογοήτευση στα μέλη μας, έχοντας μείνει ανενεργά τόσους μήνες.

Η αναστολή λειτουργίας των ορειβατικών συλλόγων θεωρώ πως είναι άδικη, διότι θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε με Ι.Χ. η κάθε παρέα ή οικογένεια εντός νομού έχοντας κάνει το τεστ, σε μονοπάτια, καθώς η Μεσσηνία έχει άπειρους θησαυρούς. Από την άλλη όμως είμαστε υποχρεωμένοι ως υπεύθυνος σύλλογος να ακολουθούμε τις οδηγίες της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών. Παράλληλα, με νέα επικαιροποιημένη ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 27/2 η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι και η ορειβασία επιτρέπεται να γίνουν μέχρι και από ομάδα επτά ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό ως «Ευκλής» δεν μπορούμε να επιλέξουμε ποια επτά άτομα θα διαλέξουμε να πάρουμε μαζί μας στην εκάστοτε εξόρμηση, οπότε το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ουσιαστικά χωρίς βάση και άτοπο, ιδίως όταν μιλάμε για συλλόγους με πολλά μέλη όπως ο δικός μας ή του ΕΟΣ. Επιπλέον, το μέτρο αυτό είναι και επικίνδυνο, καθώς μια παρέα ατόμων σε αυτό τον αριθμό, χωρίς εμπειρία και κάποια οργανωμένη κατεύθυνση, είναι εύκολο να χαθεί ή να εγκλωβιστεί. Οταν μας επιτραπεί να επανεκκινήσουμε το σύλλογό μας προγραμματίζουμε εξόρμηση σε καλντερίμι της Μάνης, ωστόσο θα πάμε με αυτοκίνητα, ούτως ώστε να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητά μας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες ασφαλείς προϋποθέσεις για το ταξίδι τους. Μετά την πρώτη εξόρμηση θα μπούμε στην κανονική ροή του προγράμματός μας, έχοντας ετοιμάσει ήδη εκδρομές σε όμορφα σημεία της Ελλάδας. Καταλήγοντας θέλω να επισημάνω πως το ποδηλατικό και το μπασκετικό μας τμήμα είναι στεναχωρημένο για το γεγονός πως το 2021 δεν έγιναν οι αγώνες τους. Ευχή μου είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να μην έχουμε νέες περιπέτειες από το φθινόπωρο.

Κώστας Φύκιρης

Επί της ουσίας έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητές μας λόγω της πανδημίας. Κάνουμε μόνο ό,τι μπορούμε στα πλαίσια που επιτρέπουν οι περιορισμοί. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ορειβατικό Καταφύγιο στο δάσος Βασιλικής, στον Ταΰγετο. Εκεί ακολουθούμε τις διαδικασίες και όποιες ενέργειες χρειάζονται ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Ουσιαστικά περιμένουμε την έγκριση της άδειας από το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας ως στόχο να ξεκινήσουμε τους επόμενους μήνες τις σχετικές εργασίες επίσημα. Παράλληλα, μια άλλη δραστηριότητα με την οποία ασχολούμαστε στα πλαίσια του lockdown, τηρώντας όλα τα μέτρα, είναι ο καθαρισμός και η σηματοδότηση μονοπατιών εντός του δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία για τα μονοπάτια με το Δήμο Καλαμάτας. Στον Ταΰγετο άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πολύ μεγάλο έργο σε αυτό τον τομέα, έχοντας σηματοδοτήσει σχεδόν 70 χιλιόμετρα διαδρομών και μάλιστα σε ψηλά και δύσβατα σημεία.

Οι εξορμήσεις η αλήθεια είναι πως μας έχουν λείψει πολύ, όπως και τα ταξίδια εκτός Μεσσηνίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή ακόμα και στο εξωτερικό. Αυτό το αίσθημα γίνεται διακριτό και μέσα από συζητήσεις που έχουμε με μέλη του συλλόγου που μας ρωτούν πότε θα ξεκινήσουμε εκ νέου τις δράσεις μας. Η έλλειψη του βουνού στον κόσμο και η επαφή με τη φύση φάνηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν τελείωσε η πρώτη καραντίνα, καθώς οι συμμετοχές κατά τους θερινούς μήνες αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με τα δεδομένα αυτά περιμένουμε ακόμα πιο πολλά μέλη φέτος, κατάσταση που δείχνει πως η πανδημία βοήθησε κατά κάποιο τρόπο τον κόσμο να γνωρίσει και να αναζητήσει μια μορφή ψυχαγωγίας που μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να μην σκεφτόταν καν. Η ορειβασία και η πεζοπορία είναι ακριβώς το αντίθετο από τις εικόνες συνωστισμού που βλέπουμε καθημερινά στο κέντρο της Καλαμάτας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που κακώς κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται εφόσον αυτή από τη φύση της προϋποθέτει όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ως σύλλογος έχουμε ήδη έτοιμο το πρόγραμμά μας για τις εξορμήσεις του καλοκαιριού, ενώ στόχος μας είναι παράλληλα να εντατικοποιήσουμε τους καθαρισμούς και τις σηματοδοτήσεις των μονοπατιών, ξεκινώντας από τη διαδρομή Ανω – Κάτω Καρβέλι.

Τ.Αν.