Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 08:03

Μεσσηνία: Διαμαρτυρίες για ακαθάριστα ποτάμια στη Βαλύρα (βίντεο)

 

 

Σοβαρά προβλήματα και κινδύνους πλημμύρας αντιμετωπίζει η Βαλύρα από τα ακαθάριστα ποτάμια, ρέματα και αποστραγγιστικά χαντάκια της περιοχής, που περνούν μέσα ή γύρω από το χωριό.

Η διαβεβαίωση που είχε δοθεί για καθαρισμό του Πύρνακα, φαίνεται πως δεν θα τηρηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Πύρνακα μετατίθεται για το άγνωστο μέλλον, ενώ και η αγροτική οδοποιία δεν έχει ολοκληρωθεί και κάποιοι δεν μπορούν να πάνε στα κτήματά τους.

Για την κατάσταση αυτή μας ενημέρωσε, διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαλύρας Σταύρος Μακρής.

Ειδικότερα, παρατήρησε πως “είναι ακαθάριστο το ποτάμι, ο Πύρνακας κι εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Από το 2020 έχω ενημερώσει με επίσημα έγγραφα”. Μας πληροφόρησε πως “Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί κι έχουν έρθει κατά καιρούς 2 – 3 μηχανικοί. Πριν 20 ημέρες μου έστειλαν και τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο, όλα καλά”.

Ωστόσο, διαμαρτυρήθηκε ότι “προχθές που μίλησα μαζί τους, μου είπαν «θα δούμε, θα κάνουμε κάποιο κομμάτι, δεν φθάνουν τα λεφτά» κι επεσήμανε: “Εγώ τους λέω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ότι έχουμε πρόβλημα σοβαρό και το 2016 και το 2018 πλημμυρίσαμε. Περιμένω να προχωρήσετε απαραίτητα στον καθαρισμό του ποταμού”.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι “υπάρχουν και ρέματα μέσα στο χωριό που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από κανέναν και πρέπει πλήρως να αποκατασταθούν για την ασφάλεια των πολιτών”. Ενα τέτοιο επικίνδυνο ρέμα, όπως διαπιστώσαμε, υπάρχει ακριβώς κάτω από την κεντρική εκκλησία του χωριού. Ακαθάριστο και με ανεπαρκή διατομή απειλεί τα σπίτια που βρίσκονται γύρω από αυτό.

Οσον αφορά τον ΓΟΕΒ ο κ. Μακρής παρατήρησε πως “δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, υπάρχει πρόβλημα σοβαρό κι εντός κι εκτός του χωριού. Ολα τα αποστραγγιστικά χαντάκια δεν λειτουργούν, οπότε καταλαβαίνετε τι ακριβώς γίνεται”. Στην κάτω πλευρά του σπιτιού είδαμε ότι τέτοια χαντάκια είναι πραγματική ζούγκλα, ακαθάριστα και στα σημεία που περνούν από δρόμους, είναι διαλυμένα και βουλωμένα και απειλούν να πνίξουν τα γειτονικά σπίτια.

Ο πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι “στον δρόμο που συνδέει Βαλύρα - Πλατύ μου έστειλαν κάποιο JCB και αντί να καθαρίσουν το χαντάκι, πετάγανε τα καλάμια μέσα στο χαντάκι” κι εξέφρασε τη λύπη του “για όλα αυτά που γίνονται, για την προχειρότητα και τίποτα παραπάνω”.

“ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ”

Για την καινούργια γέφυρα που πρόκειται να φτιαχθεί στην είσοδο του χωριού, στον Πύρνακα (η υφιστάμενη είναι παλιά και στενή, χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο), επεσήμανε πως “η καινούργια γέφυρα είχε ανακοινωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μετά έμαθα ότι προς το παρόν ακυρώνεται”. Σημείωσε πως “είναι αναγκαίο έργο και δεν είναι ότι περνάνε μόνο αυτοκίνητα. Τη χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι με τα ζώα τους, οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό και πριν 15 - 20 ημέρες μία κοπέλα έπεσε από κάτω. Ευτυχώς νοσηλεύτηκε είναι καλά στην υγεία της”.

Δίπλα στη γέφυρα προς την πλευρά της Βαλύρας, υπάρχει ένας χώρος εγκαταλελειμμένος, γεμάτος μπάζα. Είναι το Μπεζεστένι που μπορεί να καθαριστεί, να αναπλαστεί και να αποτελέσει έναν ελκυστικό χώρο που ο κόσμος θα μπορεί με ασφάλεια να βλέπει και να χαίρεται το ποτάμι, που θα έχει καθαριστεί και για το οποίο θα υπάρχει η δέουσα φροντίδα.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βαλύρας παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα και με την αγροτική οδοποιία και μίλησε για τις ευθύνες του Δήμου Μεσσήνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “είμαστε στον τέταρτο χρόνο και δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την αγροτική οδοποιία, λένε ότι θα το κάνουν. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Κάποιοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους εργασίας, ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Δεν μπορούν να πάνε στα κτήματά τους. Και με την τελευταία βροχή που έριξε, έχουμε πρόβλημα με κάποιους δρόμους που καθημερινά περνάει κόσμος”.

Τέλος, διαμαρτυρήθηκε ότι “φρεάτια είναι σχεδόν βουλωμένα όλα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “κάποια στιγμή κάτι θα γίνει. Οσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά θα είναι για μας”.