Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 09:07

28 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση! Αναζητείται νομοθετική λύση για το σχέδιο Ασπροχώματος

 

Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της συμπληρωματικής σύμβασης της πράξης εφαρμογής στην περιοχή Ασπροχώματος μέχρι και το τέλος του 2023, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ενώ τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα με τις ατακτοποίητες ιδιοκτησίες που δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν αν δεν βρεθεί λύση, νομοθετική από το υπουργείο.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι το σχέδιο του Ασπροχώματος ξεκίνησε το 1995 και είναι πιθανό η διαδικασία να μην ολοκληρωθεί ούτε το 2024.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Χωροταξίας Κώστας Φύκιρης ενημέρωσε ότι οι αρτιότητες, οι μικρές ιδιοκτησίες και οι ρυμοτομήσεις έχουν δημιουργήσει οικόπεδα με ποσοστά συνιδιοκτησίας και άλλα που είναι εκτός πράξης. Ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες με το υπουργείο για να δημιουργηθούν κάθετες (συν)ιδιοκτησίες, αλλά δεν έχουν ευοδωθεί.

Ο προϊστάμενος παρατήρησε πως το Τμήμα Χωροταξίας που είχε 13 άτομα το 2011, έχει μείνει με 3 και έχει να αντιμετωπίσει 1.500 αιτήματα τον χρόνο, την ανάρτηση της Μικρής Μαντίνειας, την πολεοδομική μελέτη της Βέργας, διανοίξεις δρόμων κ.α.

Ενημέρωσε επίσης, ότι έχουν εξετάσει τον μεγαλύτερο αριθμό ενστάσεων (από τις 300 περίπου που  έχουν γίνει) και τον επόμενο μήνα θα τις στείλουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να εγκριθούν ή να απορριφθούν.

Διευκρινίσεις έδωσε η διευθύντρια Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου, αναφέροντας ότι ενώνονται οικόπεδα για να φθάσουν την αρτιότητα των 500 τ.μ. Εξήγησε ότι έχουν καθυστερήσει, γιατί περιμένουν το υπουργείο να κάνει τη ρύθμιση για τις κάθετες ιδιοκτησίες. “Αν δε γίνει η ρύθμιση, θα προχωρήσουμε”, είπε η κ. Αγρίου και πληροφόρησε πως την επόμενη εβδομάδα θα πάει στο υπουργείο.

Για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της συμπληρωματικής σύμβασης της πράξης εφαρμογής στην περιοχή Ασπροχώματος μέχρι το τέλος του χρόνου, λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Γ.Σ.