Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 08:14

Καμπάνια για τη δωρεά μυελού των οστών στην Καλαμάτα

Ενα αλλιώτικο δώρο από καρδιάς μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς σε παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, με το να γίνει δωρητής μυελού των οστών.

Στη δωρεά μυελού των οστών είναι άλλωστε αφιερωμένη η εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να εγγραφεί ως δωρητής μυελού. Ο διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αιματολόγος Γιάννης Αδαμόπουλος, θα είναι ο ένας εκ των δύο ομιλητών. Μιλώντας στην "Ε" εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να έχει κάποιος τη διάθεση να δώσει μυελό των οστών και πώς συμβάλλει μια πρωτοβουλία όπως αυτή του διευθυντή Αστυνομίας του νομού, αστυνομικού διευθυντή Παναγιώτη Πούπουζα, να το μαθαίνει περισσότερος κόσμος. Οπως λέει ο κ. Αδαμόπουλος, όσο περισσότεροι γίνονται δότες μυελού των οστών και αυξάνει ο αριθμός των εθελοντών, αυξάνονται και οι πιθανότητες για έναν άνθρωπο ο οποίος πάσχει από λευχαιμία να βρεθεί συμβατός με αυτούς και να κάνει τη μεταμόσχευση που θα του σώσει τη ζωή. 

200 ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

«Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 200 μεταμοσχεύσεις το χρόνο και για να καλύψουμε τις ανάγκες με ελληνικά μοσχεύματα -είναι πιο εύκολο να βρεθεί συμβατός δότης ανάμεσα σε ομοεθνείς- χρειαζόμαστε περίπου 400.000 δότες, και σήμερα δεν ξεπερνούν στη χώρα μας τους 70.000», σημειώνει ο διευθυντής της ΜΜΑ. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερώνεται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού.  

Η διαδικασία να γίνει κάποιος δότης είναι απλή και ανώδυνη, κι αφού συμπληρώσει μια ειδική αίτηση «παίρνουμε ένα δείγμα σάλιου το οποίο κατά κάποιο τρόπο γίνεται η ομάδα του μυελού. Εχει κάποια χαρακτηριστικά και αυτά μπαίνουν μέσα σε μια παγκόσμια δεξαμενή. Οταν και αν κληθεί κάποιος να δώσει μυελό των οστών, δίνει μητρικά κύτταρα προσφέροντας αίμα από φλέβα όπως στην αιμοδοσία», εξηγεί. Οσον αφορά δε ηλικιακούς περιορισμούς, «εγγράφεσαι από τα 18 και οι εθελοντές δότες δίνουν μέχρι τα 55».

ΤΟ ΚΕΔΜΟΠ - «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ»

Στην Πάτρα έχει ενεργοποιηθεί πάρα πολύ το ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε Ζωή" Κέντρο Ενημέρωσης Δοτών Μυελού των Οστών. Ο υπεύθυνος του Κέντρου και διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος - Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητής Αιματολογίας Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, θα είναι μάλιστα ο έτερος ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας με τίτλο «Εθελοντές δότες μυελού των οστών. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού και ο Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος», ενώ στη συλλογή των δειγμάτων και την εγγραφή δοτών θα βοηθήσει και ο αργολικός Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Δεσμοί Αίματος». 

Ν.Κ.