Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 08:48

Έρευνα της Φαρμακευτικής Σχολής με τη συμμετοχή Μάκαρη: Οι ελιές Καλαμών ωφελούν την καρδιά 

 

Η ημερήσια κατανάλωση ελιών Καλαμών πιθανώς να συνεισφέρει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με κλινική μελέτη της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συνεργάζεται ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.

Ο Μ. Μάκαρης, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος στην Καλαμάτα, συνεργάζεται με την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Προκόπη Μαγιάτη. Η εν λόγω ομάδα -την οποία αποτελούν η Ε. Μέλλιου, ο Χ. Παπανικολάου και η Μ. Κατσαρού, ενώ  συμμετέχει και ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Νικόλαος Δρακούλης- έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο κλινικών ερευνών για την επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, και τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε τον δεύτερο κύκλο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μανώλη Μάκαρη στην εφημερίδα «Ημερησία» και τη δημοσιογράφο Βάσω Μιχοπούλου «τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν επιβεβαιωθούν θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, αλλά και θα αιτιολογήσουν, εν μέρει, τη διαπιστωμένη ευνοϊκή επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος προσκαλούν ενήλικους εθελοντές που τους αρέσουν οι ελιές Καλαμών αλλά εμφανίζουν δυσλειτουργίες στη χοληστερίνη τους, να συμμετάσχουν δωρεάν στη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης, έχοντας ως μοναδική τους υποχρέωση την κατανάλωση της συνιστώμενης και χορηγούμενης από τους ειδικούς ποσότητας ελιών, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να μεταβάλουν στο παραμικρό τις διατροφικές τους συνήθειες. Οσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τηλ. επικοινωνίας: 210 7274052 ή 210 7274582) ή με την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας».