Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 17:01

Ιατρικός έλεγχος νεογνικών ισχίων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την

Σωτήρια για πλήθος συνανθρώπων μας μπορεί να αποδειχθεί η λειτουργία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ειδικού ιατρείου ελέγχου των νεογνικών ισχίων, με στόχο τον αποκλεισμό  της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου (ΑΔΙ).

Κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή που εκδηλώνεται σε ενήλικους αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της ζωής του νεογνού.

Η λειτουργία του ιατρείου, μόλις τα τελευταία 2 χρόνια, με γιατρό τον ορθοπαιδικό Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, έχει στόχο να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί ένα εξαρθρωμένο ή ασταθές ισχίο στο νεογέννητο, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις που σε έναν  ενήλικο αντιμετωπίζονται ακόμα και με ολική αρθροπλαστική.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στο εν λόγω ιατρείο όσο και σε ιδιωτικό της περιοχής, μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν διαγνωσθεί 3 περιστατικά, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος αν λάβει κανείς υπόψη πως ακόμα δεν οδηγείται για τη συγκεκριμένη εξέταση στους εξειδικευμένους γιατρούς το σύνολο των νεογνών που γεννιούνται στη Μεσσηνία και την ευρύτερη περιοχή.

Η εξέταση αρχικά είναι κλινική και εν συνεχεία υπερηχογραφική, ενώ η θεραπεία γίνεται με ειδικούς νάρθηκες, οι οποίοι τοποθετούνται στα νεογνά πριν την ηλικία των 6 μηνών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο εξέτασης των νεογνικών ισχίων, για να αποκλεισθούν παθήσεις του ισχίου. Η μέθοδος οποία χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα, τα ίδια που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εγκύου καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Για την εξέταση, το νεογνό βρίσκεται σε ύπτια θέση με τα ισχία σε κάμψη και ο ηχοβολέας τοποθετείται στην έξω επιφάνεια του ισχίου. Η εξέταση είναι σύντομη, διαρκεί 10 λεπτά.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων του νεογνού μπορεί να γίνει και αμέσως μετά τη γέννηση. Ομως είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται στον πρώτο μήνα, οπότε έχουν ωριμάσει σε ένα βαθμό τα ισχία του νεογνού.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται θεωρείται πλέον διεθνώς ως η καλύτερη διαλογής και ελέγχου των νεογνικών ισχίων προς αποκλεισμό της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου (ΑΔΙ). Οπως εξηγεί ο γιατρός, η ΑΔΙ είναι μια ασυμπτωματική και ανώδυνη κατάσταση που προσβάλλει τα νεογνικά ισχία. Το νεογνό γεννιέται με εξαρθρωμένο ή ασταθές ισχίο. Η κατάσταση αυτή αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση οδηγεί αργότερα σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστικών και μη οστικών δομών της άρθρωσης του ισχίου (κοτύλη, κεφαλή μηριαίου, επιχείλιος χόνδρος, αρθρικός υμένας και μαλακά μόρια). Μπορεί να μην είναι εμφανείς οι προσβολές των δομών αυτών άμεσα, όμως, όπως εξηγεί ο γιατρός, με την πάροδο των χρόνων και τελικά στην ενηλικίωση εμφανίζεται επώδυνη αρθρίτιδα και χωλότητα του προσβεβλημένου σκέλους. Η οριστική αντιμετώπιση τότε δεν είναι άλλη από την ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Ωστόσο, η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως σε νεογνά με προδιαθετικούς παράγοντες όπως είναι η προωρότητα, η ισχιακή προβολή, το ολιγοϋδράμνιο και το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Παρ' όλα αυτά, η υπερηχογραφική εξέταση των νεογνικών ισχίων αποτελεί μέθοδο εκλογής διεθνώς για την εξέταση όλων των νεογνών, ώστε να γίνει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση της ΑΔΙ.

Ο έλεγχος γίνεται από ορθοπαιδικούς με εμπειρία στην εκτέλεση και ανάγνωση του υπερήχου στα παιδιά. Συνδυάζεται πάντα με λεπτομερή κλινικό έλεγχο του νεογνού από τον ορθοπαιδικό. Πολλές φορές η πρώτη υποψία για ΑΔΙ τίθεται κατά την κλινική εξέταση από τον παιδίατρο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ασυμμετρία στις μηροβουβωνικές πτυχές ή/και ανισοσκελία. Παρ' όλα αυτά, πολλές φορές τα σημεία αυτά δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων θεωρείται ως η μέθοδος εκλογής για αποκλεισμό της ΑΔΙ.

Επισημαίνεται πως η έγκαιρη διάγνωση της ΑΔΙ είναι πολύ σημαντική, αφού στις μέρες μας -σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο- με την εφαρμογή των ειδικών ναρθήκων του Pavlik τα αποτελέσματα είναι άριστα. Οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται στα νεογνά πριν την ηλικία των 6 μηνών. Διατηρούνται για όλο το 24ωρο και για διάστημα 6 εβδομάδων, κρατώντας τα ισχία του νεογνού σε απαγωγή και κάμψη ώστε να παραμένει στη φυσιολογική του θέση το πάσχον ισχίο. Είναι γενικά καλά ανεκτός νάρθηκας από τα νεογνά, αφού επιτρέπει ορισμένες κινήσεις.

Το ειδικό ιατρείο για τον προληπτικό ορθοπαιδικό έλεγχο νεογνών πραγματοποιείται από τον γιατρό Κ. Χριστόπουλο μια φορά την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στην Ορθοπαιδική Κλινική, διευθυντής της οποίας είναι ο Γεώργιος Κολοβός.