Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 08:59

Ζητούν επαναπρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ζητούν επαναπρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας

 

Την επαναπρόσληψη σήμερα κιόλας 19 ιατρών (12 στην Καλαμάτα και 7 στην Κυπαρισσία) πρώην εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ Παναγιώτης Ψυχάρης μιλώντας χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου από την Καλαμάτα κατήγγειλε ως υπαίτιο για την καθυστέρηση στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης τον πρόεδρο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Νικολόπουλο. Η δικαστική απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και παρόλα αυτά ο κ. Νικολόπουλος “κωλυσιεργεί απαράδεκτα λες και είναι βιλαέτι του η 6η ΥΠΕ”, είπε ο κ. Ψυχάρης. Και πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια δικαίωσαν τους συναδέλφους του από τον περασμένο Φεβρουάριο και έχουμε Ιούλιο, ενώ παράλληλα και ο υπουργός Υγείας έχει δώσει σχετική εντολή για την επαναπρόσληψη του προσωπικού, το οποίο απολύθηκε το 2014 με το νόμο Γεωργιάδη. “Καταγγέλλουμε με κεφαλαία γράμματα τον διοικητή της 6η ΥΠΕ κ. Νικολόπουλο γιατί δεν άκουσε ούτε την απόφαση του υπουργού του και πρέπει αύριο να τους προσλάβει όλους, καθώς έχει και ποινικές ευθύνες εκτός από διοικητικές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και το μέλος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του συλλόγου Αργολίδας Προκόπης Κωστάκης. Παρών στην συνέντευξη, η οποία δόθηκε στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, ήταν και ο εκπρόσωπος των απολυμένων γιατρών της Μεσσηνίας Γιώργος Λαφαζάνος.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο Παν. Ψυχάρης ανέλυσε και τι σημαίνει αυτό (η επαναπρόσληψη των 12 ιατρών) πρακτικά για το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και πρώην ΠΕΔΥ: “Στην Καλαμάτα, αν αφαιρέσουμε τους επικουρικούς ιατρούς που θα φύγουν κάποια στιγμή και 4 άλλους που θα πάρουν σύνταξη, μένουν 17 γιατροί”. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, με την επαναπρόσληψη των 12 ιατρών “γίνονται 29 και δυναμώνει η μονάδα”. Επιπρόσθετα “εκεί που δεν υπήρχε νευρολόγος, θα υπάρχει νευρολόγος, εκεί που δεν υπήρχε ενδοκρινολόγος θα υπάρχει, εκεί που δεν υπήρχε οφθαλμίατρος πριν τώρα θα υπάρχει, καθώς και δύο γαστρεντερολόγοι και πνευμονολόγος”, σημείωσε και αναρωτήθηκε “αυτό δεν το λέμε κέρδος για την υγεία;”. Το ίδιο είπε ισχύει και για την Κυπαρισσία, όπου εκεί είναι να επιστρέψουν 7 γιατροί.

Ο... ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο Π. Κωστάκης μεταξύ άλλων είπε ότι αν υπάρχει ακόμα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι “γιατί η Ομοσπονδία μας κατέφυγε στη δικαστική προστασία των γιατρών που επεδίωκαν να τους απολύσουν”. Και σημείωσε ότι “από τους 2.500 γιατρούς που έμειναν στην πρωτοβάθμια υγεία -άλλοι 2.500 απολύθηκαν με εκείνο τον επαίσχυντο νόμο του 2014, το νόμο Γεωργιάδη- οι μισοί από αυτούς, δηλαδή οι 1.200 περίπου έμειναν με δικαστική προστασία καταφεύγοντας σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα”. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, “αν δεν είχαν μείνει αυτοί οι γιατροί, το υπόλειμμα της δημόσιας υγείας θα είχε εξαϋλωθεί και η πρωτοβάθμια υγεία θα είχε γίνει έρμαιο στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων”.

Είπε ακόμα ότι από τις αρχές του χρόνου επανήλθαν με αποφάσεις δικαστηρίων 300 γιατροί σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Μεσσηνία η επιστροφή των 19 ιατρών “θα σήμαινε μια ενίσχυση κατά 50% τουλάχιστον της συγκεκριμένης δομής (σ.σ. του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας) και αναδημιουργία από τις στάχτες της, της δημόσιας δομής της Κυπαρισσίας”.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ο εκπρόσωπος των απολυμένων γιατρών της Μεσσηνίας (οι οποίοι μάλιστα παρακολούθησαν την συνέντευξη Τύπου) Γιώργος Λαφαζάνος τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ότι “ο σχεδιασμός του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και η οικοδόμησή του απαιτεί συλλογικότητα και σοβαρότητα, καθώς και αποφασιστικότητα”. Μίλησε ακόμα για απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμα και για αδικίες σε βάρος των γιατρών και είπε ότι “η υγεία εδώ και 3-4 χρόνια δεν λειτουργεί σωστά”, γιατί ενώ έχει ανάγκη από χρηματοδότηση ώστε “να είναι ένα αξιόπιστο σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, διαπιστώνουμε ότι το 95% των παραπεμπτικών των γιατρών γίνονται προς μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα”.

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΤΟΜΥ

Ως μια απαράδεκτη παρέμβαση στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαρακτήρισε ο Παν. Ψυχάρης και τις ΤΟΜΥ. Είπε μάλιστα ότι εξαναγκάζουν τους συναδέλφους τους να... μετατραπούν σε οικογενειακούς ιατρούς γιατί δεν τους βγαίνει το νέο σύστημα, λέγοντας ότι αρχικά σχεδιάστηκαν ως ιατρεία γειτονιάς. “Η ουσία των ΤΟΜΥ είναι να είναι ιατρεία γειτονιάς –επειδή δεν βρήκαν ιατρεία γειτονιάς και έγιναν χωρίς μελέτη, τις στεγάζουμε στα κέντρα υγείας γιατί είναι η εύκολη λύση”, ανέφερε ο ίδιος. Και πρόσθεσε ότι “αυτό δημιουργεί ένα συνωστισμό και δεν ξέρουμε τι ρόλο θα παίξουν αυτές οι ΤΟΜΥ στο μέλλον”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER