Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 16:04

Απάντηση του αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή  

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απάντηση του αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή   

Σε σχέση με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμά σας "Γονείς και θεραπευτές συζήτησαν για το νέο κανονισμό ΕΟΠΥΥ: Σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή", έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, είναι και το 2019, 80.000.000 ευρώ, όπως ήταν και το 2018 και το 2017. Αν απαιτηθούν παραπάνω παροχές, τεκμηριωμένες ιατρικά, ασφαλώς και ο ΕΟΠΥΥ θα τις αποζημιώσει.

Με βάση τον νέο Κανονισμό Παροχών, από τον Νοέμβριο 2018, μπαίνει τάξη σε μια διαδικασία που όπως ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, είχε αφεθεί στην τύχη της.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο που εκπόνησε ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας -στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των θεραπευτών- με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνέταξε ειδικό κατάλογο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και που περιλαμβάνει για κάθε κωδικό νόσου (το γνωστό ICD10), το είδος (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία κ.λπ.) και τον αριθμό των ειδικών θεραπειών που πρέπει να κάνει κάθε παιδί, ανάλογα με την πάθησή του (ICD10).

Αυτή η ρύθμιση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα(!) αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, ως τώρα η συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών, από τους γιατρούς γινόταν χειρόγραφα και μάλιστα "φασόν" τις περισσότερες φορές, με σύσταση για: 15 λογοθεραπείες, 15 εργοθεραπείες, 15 ψυχοθεραπείες, για κάθε νόσο… Οι λόγοι προφανείς.

Από την 1η Μαρτίου η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει και το ιστορικό κάθε παιδιού, με στόχο να ελέγχεται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αντιστοίχιση του κωδικού διάγνωσης με τα ιατρικά δεδομένα, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα!

Η δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες ήταν προσδιορισμένη όλα τα χρόνια αλλά ουδέποτε το συνολικό κόστος έμεινε εντός του προϋπολογισμού και πάντα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους δικαιούχους, όση κι αν ήταν η υπέρβασή της. Συνεπώς, δεν μένει κανένα παιδί χωρίς θεραπεία και χωρίς αποζημίωση των θεραπειών του.

Η υποβολή των δαπανών και η αποζημίωση εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ατομικό αίτημα, αφού, παρά την προτροπή του ΕΟΠΥΥ, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής αρνούνται πεισματικά να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!

Ο Οργανισμός όμως προχωράει ένα ακόμη βήμα μπροστά και θεσπίζει την υποχρέωση κάθε θεραπευτή που προσφέρει υπηρεσίες και θεραπείες Ειδικής Αγωγής στα παιδιά, να πιστοποιηθεί στο σύστημα, με στόχο να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει ότι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής είναι αδειοδοτημένοι από το κράτος, με βάση τον επιστημονικό τους τίτλο και την άδεια (βεβαίωση) άσκησης επαγγέλματος.

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ο μοναδικός που ως τώρα δεν είχε νομοθετημένες τις προδιαγραφές των χώρων άσκησης των ειδικών θεραπειών κι αυτό έγινε για πρώτη φορά με την πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) που όρισε τις προδιαγραφές των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συλλόγων των ειδικών θεραπευτών. Αυτές τις προδιαγραφές θα λάβει υπόψη του και ο ΕΟΠΥΥ, κατά την πιστοποίηση των θεραπευτών και την αποδοχή των χώρων λειτουργίας τους, αφού τον ΕΟΠΥΥ τον ενδιαφέρει, οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής να προσφέρονται από επιστήμονες θεραπευτές, νόμιμα αδειοδοτημένους από το κράτος και σε χώρους που πληρούν τις οριζόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές, κυρίως ως προς την ευχερή προσβασιμότητα σε αυτούς, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ο ΕΚΠΥ δεν περιέχει οικονομικά στοιχεία. Συνεπώς ήταν άστοχη η αναφορά πως "έγινε με οικονομικά κριτήρια". Ο ΕΚΠΥ είναι ο Κανονισμός Παροχών και αναμορφώθηκε μετά από 6 χρόνια. Περιέχει τις κατηγορίες των παθήσεων όπως έχουν οριστεί με επιστημονικό τρόπο. Η αποζημίωση κάθε συνεδρίας, ορίζεται με νόμο και έχει οριστεί στα 15 ευρώ εδώ κι ενάμιση χρόνο, για όλες τις θεραπείες που ήταν καθηλωμένη από το 2012.

Θεωρώ παραπλανητική την αναφορά κάποιων θεραπευτών για την προσφυγή τους στο ΣτΕ, αφού αυτή αφορά στην άρνησή τους να δεχθούν την αποζημίωσή τους απ’ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μεσω Voucher, όπως έχουν αρνηθεί από το 2017 να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, για λόγους καθαρά επαγγελματικούς.

Επίσης δεν είναι αληθές αυτό που ειπώθηκε ότι δεν μπορεί κάθε δικαιούχος να επιλέξει τον θεραπευτή του, διότι όλοι γνωρίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ δεν παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο πιστοποιημένων/αδειοδοτημένων θεραπευτών.

Τώρα θα διαμορφωθεί, προκειμένου να γνωρίζει και ο ΕΟΠΥΥ, ως αποζημιωτικός οργανισμός, ποιοι είναι οι επιστήμονες, αδειοδοτημένοι θεραπευτές. Αν αυτή η προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ ενοχλεί κάποιους, μάλλον κάποιον "λόγο" θα έχουν…

Επίσης, αποτελεί ψεύδος ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει "καταναγκαστικές συμβάσεις αμφίβολης εργασιακής σχέσης", αφού ουδέποτε ο ΕΟΠΥΥ συνήψε σύμβαση με τους θεραπευτές, κάτι που οι ίδιοι πεισματικά αρνούνται από το 2017, με συνέπεια να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι γονείς των παιδιών που υποβάλλουν τα παραστατικά των δαπανών των θεραπειών, στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

 

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Σχόλια  

0 # Παναγιώτης 14-03-2019 00:07
O k. πρεντούλης μιλάει ως επαγγελματίας ειδικών θεραπειών και είναι φυσικό να προτάσσει το επαγγελματικό του συμφέρον
Ο ΕΟΠΥΥ κρίνει και αποφασίζει με βάση επιστημονικά κάθε φορά κριτήρια. Αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους...Ας είναι. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας.
Δεν στρέφουμε κανέναν εναντίον κάποιου...
Οι θεραπευτές στράφηκαν κατά του ΕΟΠΥΥ συλλογικά και προσωπικά.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός αποζημιωτικός οργανισμός της χώρας, Διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και ΟΦΕΙΛΕΙ να το διαχειρίζεται με προσοχή, με περίσκεψη και με αυστηρό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα.
Η εποχή της ελευθεριότητας τελειώνει σιγά σιγά...
Κάθε παροχή υγείας προσφέρεται αφού πρώτα ελεγχθεί επιστημονικά καθώς και αυτός που την προσφέρει στους ασθενείς.
Δεν μπορεί να είναι κανένας ανοχύρωτος έναντι της λεγόμενης, αγοράς.
Όσοι ορέγονται συνθήκες αγοράς στην ειδική αγωγή και τις ειδικές θεραπείες, ας αλλάξουν όρεξη...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
-1 # Πρόδρομος 21-03-2019 15:52
Ο τρόπος που τοποθετείται ο καθένας αποτελεί είτε ατομική είτε συλλογική άποψη. Σαφώς και ο θεραπευτής ως εργαζόμενος θα προσπαθήσει να προστατέψει τα συμφέροντά του (που είναι άλλωστε και το λογικό). Θα περιμένατε δηλαδή να παραιτηθεί ένας ιδιώτης από το επαγγελματικό του συμφέρον;.
Πέραν τούτου. Αναφέρατε οτι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία από 1-3. Έχετε πραγματική εικόνα για την λειτουργία του; Γιατρός στο Ιπποκράτειο, στην Θεσσαλονίκη, έκανε 3-4 ώρες με τον γονιό να βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του, για να εκδωθεί μια γνωμάτευση. ΜΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Πώς θα εξυπηρετηθεί ο τεράστιος αριθμός με αυτές τις ταχύτητες;
Αναφερθήκατε σε επιστημονική επιτροπή η οποία διαμόρφωσε τις συνδερίες στους κωδικούς του ICD-10. Σας έκανε ο κύριος παραπάνω μια ερώτηση, αναφορικά με ένα συγκεκριμένο κωδικό τον F80. Θεώρησε η συγκεκριμένη επιτροπή οτι ένα παιδί θα έχει εξέλιξη στις δυσκολίες του λόγου του με 4 θεραπείες τον μήνα; Ιδιαίτερα κάνουν οι μαθητές και παρακολουθούν μαθήματα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Απλή αναλογική.
Τέλος. Υπάρχουν παιδιά που αποζημιώνονται για τις ανάγκες τους 250 + ευρώ και άλλα με 60 ευρώ. Αυτοί οι γονείς για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουν στον ασφαλιστικό φορές τις ίδιες ακριβώς εισφορές; εφόσον δεν λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες; Μιλήσατε για το συμφέρον των θεραπευτών. Όταν κάνετε αύξηση του κατώτατου μισθού, λάβατε υπόψη σας τα ποσά που καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης τέτοιου κέντρου; Έχετε γνώση των εισφορών που πληρώνουμε;.... .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
+1 # Πρόδρομος 21-03-2019 16:08
Επίσης ο κλάδος της ειδικής αγωγής, είναι από τους ελάχιστους κλάδους που λειτουργεί ανταποδοτικά προς το κράτος με πραγματικά και όχι πλασματικά φορολογητέα ποσά. Γνωρίζετε πολύ καλά πώς ότι κοπεί στην απόδειξη, αποζημειώνεται και φορολογείται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. Όταν λοιπόν από τη μια αυξάνονται τα έξοδα μιας επιχείρησης και παράλληλα υπάρχουν περικοπές, πώς ακριβώς περιμένετε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση αυτή; Καταλαβαίνω οτι εσείς θα τοποθετηθείτε ως εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ, αλλά πιστέψτε με ίσως ένα τεράστιο λάθος είναι ακριβώς αυτό. Οτι καθείς λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνυπολογίζει άλλες παραμέτρους. Αν λοιπόν κύριε Παναγιώτη σταδικά μαραζώσει και ο κλάδος αυτός, θα είστε περήφανοι για την εξυγίανση των ταμείων του ΕΟΠΥΥ ή για την νέα κοινωνική τάξη, αυτή των ανέργων και των επιδομάτων;.
Και δεν είμαι καθόλου αντίθετος ή κακεντρεχής με όσα λέτε. Αλλαγές σαφώς πρέπει να γίνουν, αλλά να γίνουν με σωστό τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη πραγματικα δεδομένα και συνυπολογίζοντα ς όπως είπα και άλλους παράγοντες.

Υ.Γ Θα πρέπει να συνεργαστούμε και όχι να αντιδικούμε στο βωμό των θεραπειών των παιδιών. Ας μειωθούν οι εισφορές, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕΦΚΑ, εφορίας και θα ήταν λογικό από πλευράς μας να μειώσουμε π.χ. την κοστολόγηση της κάθε θεραπείας, όχι όμως τον αριθμό τους που είναι πολύ σημαντικός. Έτσι πιστεύω όλοι θα εξυπυρετούνταν.

Πρόδρομος Ξ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER