Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 09:24

Μεσσηνία: Ικανοποίηση πολιτών για τη διαδικασία εμβολιασμού (βίντεο)

Με γοργούς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε Καλαμάτα και Μεσσήνη.

Πολίτες, έχοντας προγραμματίσει τα ραντεβού τους, προσέρχονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο Κέντρο Υγείας της πόλης καθώς και στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης συνήθως με κάποιο συνοδό μέχρι την είσοδο του εκάστοτε εμβολιαστικού κέντρου και κατόπιν μπαίνουν μόνοι τους προς αποφυγή συνωστισμού, ώστε να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση που τους αναλογεί.

Μιλώντας στην «Ε», άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο διάστημα που περίμεναν για να κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που έκλεισαν το ραντεβού τους, στη διαδικασία του εμβολιασμού, για το αν νιώθουν πλέον περισσότερη ασφάλεια, ενώ μέσα από την εμπειρία τους περνούν το δικό τους μήνυμα σε συμπολίτες τους που ενδεχομένως να μην έχουν πειστεί ακόμα για την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας κατά της πανδημίας. 

Ακολουθούν ορισμένες δηλώσεις πολιτών.

Νοσοκομείο Καλαμάτας:

- «Την αίτηση την έκανα σχεδόν πριν ένα μήνα, αλλά καθυστέρησε η πρώτη δόση μου λόγω τροποποίησης που της έκανα στη συνέχεια. Η άποψή μου είναι πως το εμβόλιο μπορεί να το κάνει άνετα ο κόσμος χωρίς φόβο μιας και δεν υπάρχει πόνος κατά τη διαδικασία. Το προσωπικό του Νοσοκομείου είναι πολύ ευγενικό, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη».

- «Εκανα την πρώτη δόση. Ενα τσίμπημα ήταν και τίποτα άλλο. Δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, η όλη διαδικασία ήταν η ίδια με το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός προσφέρει μια έξτρα ασφάλεια, ωστόσο θα συνεχίσω να προσέχω όταν πηγαίνω έξω, φορώντας τη μάσκα μου. Το προσωπικό δουλεύει πολύ καλά, με ευγένεια και εξυπηρέτηση. Πριν κλείσω το ραντεβού άφησα λίγο διάστημα για να δω τις εξελίξεις σχετικά με τυχόν παρενέργειες και εν τέλει αποφάσισα να το κάνω».

- «Η αναμονή από την αίτηση μέχρι τον εμβολιασμό μου ήταν δεκαπέντε μέρες. Μετά την πρώτη δόση δεν μπορώ να πω πως φοβάμαι, αλλά σίγουρα έχω μια μικρή ανασφάλεια, ακούγοντας διάφορες τοποθετήσεις καθημερινά. Εχοντας κάνει αντίστοιχα και το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να πω πως πέρασα καλύτερα το χειμώνα, χωρίς να αρρωστήσω».

-«Το θέμα δεν είναι να πάμε για το εμβόλιο αλλά να τρέξουμε για το εμβόλιο. Ετσι θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, κυκλοφορώντας φυσιολογικά όπως στο παρελθόν. Η πρώτη δόση που έκανα είναι το πρώτο βήμα, με το δεύτερο το επόμενο διάστημα σίγουρα θα αισθανθώ μια ασφάλεια παραπάνω».

- «Ο εμβολιασμός σίγουρα βοηθάει ψυχολογικά αλλά και ουσιαστικά. Δεν έχουμε άλλο όπλο για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, μόνο το εμβόλιο και κάποιο φάρμακο αν βρεθεί. Η ευλογιά που θέρισε κόσμο τον 20ό αιώνα αντιμετωπίστηκε μόνο μέσω του εμβολιασμού».

 

Κέντρο Υγείας Μεσσήνης:

-«Μετά το πέρας της πρώτης δόσης οι γιατροί με συμβούλεψαν να μην τρίβω το σημείο που έγινε το εμβόλιο, λέγοντάς μου πως τις πρώτες ώρες ενδέχεται να πονέσω στην ίδια περιοχή. Αν προκύψουν κάποια δέκατα μου είπαν να πάρω κάποιο σχετικό φάρμακο ώστε να περιοριστούν. Εγώ παροτρύνω τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο και να μην το αμφισβητεί καθώς ο κορονοϊός είναι θάνατος. Μερικοί άνθρωποι είναι αρνητές του ιού και μάλιστα παροτρύνουν και άλλους ανθρώπους να μην εμβολιάζονται. Αυτό δεν είναι σωστό. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός πώς θα κυκλοφορήσουμε έξω ελεύθεροι; Πώς θα βρούμε την ελευθερία μας; Η μάσκα πιθανότατα θα μείνει στην καθημερινότητά μας το επόμενο διάστημα, καθώς ενδέχεται να προκύψει και τρίτη δόση».

- «Την απόφαση για να κάνω το εμβόλιο την πήρα αμέσως. Καλό θα ήταν ο κόσμος να κλείσει τα ραντεβού του όταν έρθει η σειρά του και να το κάνει, τα νέα παιδιά κυρίως προστατεύοντας και εμάς τους μεγαλύτερους».

 

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ «ΣΚΥΤΑΛΗ»

Με την πλατφόρμα του εμβολιασμού να έχει ήδη ανοίξει για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, τη «σκυτάλη» παίρνουν από αύριο οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59, ενώ ακολουθεί το ερχόμενο Σάββατο η ηλικιακή ομάδα 50-54. Ως προς τον προγραμματισμό των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών, που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, η ειδική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 16 Απριλίου.

Τ.Αν.