Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 09:22

Μεσσηνία: Κοινό μήνυμα Χρυσόστομου - Βασιλόπουλου - Τζωρτζίνη για τήρηση μέτρων κατά του κορονοϊού (βίντεο)

Μεσσηνία: Κοινό μήνυμα Χρυσόστομου - Βασιλόπουλου - Τζωρτζίνη για τήρηση μέτρων κατά του κορονοϊού (βίντεο)

Χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και καθαριότητα των χεριών: Είναι ο μόνος τρόπος προστασίας, μαζί με τα εμβόλια, μπροστά στον κίνδυνο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, να χτυπήσει μέσα στο καλοκαίρι το νομό και να απειλήσει την υγεία των πολιτών και την οικονομία της περιοχής.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κάλεσε χθες το απόγευμα στο Επισκοπείο το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρη Τζωρτζίνη, για να απευθύνουν από κοινού έκκληση στους πολίτες, να μην χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

“Η κοινή παρουσία είναι για να δείξουμε τη σοβαρότητα του θέματος” ανέφερε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος – και τόνισε πως, αν μέχρι σήμερα καταφέραμε να χτίσουμε ένα σχετικό τείχος ανοσίας στο νομό και την πόλη, αυτό έγινε τηρώντας τα μέτρα που έχουν υποδειχθεί από την επιτροπή ειδικών.  

 

ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Δυστυχώς όμως, παρατήρησε ο κ. Χρυσόστομος, “τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στην πόλη το φαινόμενο της έντονης χαλάρωσης, σε σχέση με τα μέτρα. Και αυτό δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον, λαμβανομένου υπόψη, επίσης, ότι θα αυξηθεί η είσοδος τουριστών”, κάτι που χαρακτήρισε αναγκαίο. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι έτσι “θα είμαστε λιγότερο θωρακισμένοι λόγω όλων αυτών των ιογενών παραγόντων που θα έρχονται στην πόλη”.

Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης “θα αναγκαστούν οι κρατούντες να μας οδηγήσουν σε μια ζώνη βαθύ κόκκινου, που δεν θα είναι καλό ούτε για την οικονομία της πόλης, ούτε για την οικονομία των επιχειρήσεων, αλλά πάνω από όλα δεν θα είναι καλό για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών μας”.

 

ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Ο κ. Χρυσόστομος απηύθυνε παράκληση προς όλους “μην χαλαρώνετε τα μέτρα υγιεινής, κρατήστε τις μάσκες, πλένετε τα χέρια σας, τηρήστε τις αποστάσεις μεταξύ σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μη διάδοση του ιού και επιπλέον πρέπει όλοι να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό” είπε. Και πρόσθεσε πως “τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλά, που σημαίνει ότι δεν δημιουργείται τείχος κοινωνικής ανοσίας απέναντι στον ιό – διότι δεν αρκεί ένας να εμβολιαστεί, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για να μπορέσουν να αποκτήσουν την ασπίδα εκείνη που θα τους βοηθήσει να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι απέναντι στον ιό”.

Στην ίδια διαπίστωση αναφέρθηκε στο μήνυμά του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης ο οποίος παρότρυνε όλους “να μην διστάζουμε να εμβολιαστούμε”, γιατί “είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση”. Και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στο νομό (60.000 με τουλάχιστον μια δόση) δεν είναι ικανοποιητικά και θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού. Για να γίνει αυτό “θα έπρεπε να είναι περισσότερα τα εμβόλια”, αλλά όπως είπε, “δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλια”.

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ο κ. Τζωρτζίνης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκαν μετά από ερώτηση και σε δημοσιεύματα σε αθηναϊκά μέσα, που παρουσίαζαν την Καλαμάτα ως πιθανό τόπο αύξησης των κρουσμάτων, και την περιοχή να περνά στο βαθύ κόκκινο. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΙΣΜ διέψευσαν τυχόν ανησυχητικά στοιχεία προς ώρας, αλλά εξήγησαν η Καλαμάτα είναι τόπος προορισμού, ειδικά για τους Αθηναίους.

Και όπως επεσήμανε ο κ. Τζωρτζίνης, οι ξένοι τουρίστες είτε θα έχουν κάρτα εμβολιασμού είτε θα έχουν κάνει τεστ. Οσοι όμως έρχονται από την Αθήνα είναι δύσκολο να ελεγχθούν: “Μοιραία κάποιοι θετικοί θα έρθουν στη Μεσσηνία, και είναι πολύ εύκολο η περιοχή να περάσει στο βαθύ κόκκινο αν εκ των προτέρων δεν έχουμε στρατηγική - γιατί, όταν το αντιληφθούμε, θα είναι αργά”.

Αρα, είπε, “αυτό θα πρέπει να αποτραπεί πριν συμβεί, γι’ αυτό τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις και περιττά πράγματα. Το τέταρτο κύμα δεν είναι επιστημονική φαντασία, υπάρχει μπροστά μας και δεν ξέρουμε πότε και πού θα χτυπήσει”.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι τους τελευταίους 15 μήνες “καταφέραμε νίκες, γιατί συνεργαστήκαμε. Με την Εκκλησία, τις δομές υγείας, τους φορείς της περιοχής. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα αποτελέσματα, να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση της δημόσιας υγείας”. Κι αυτό είπε “θα το πετύχουμε εφόσον ακολουθούμε τις κατευθύνσεις των ειδικών: Πλένουμε τα χέρια μας, φοράμε τη μάσκα, κάνουμε γρήγορα τεστ σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας”.

Επίσης, τόνισε πως “δεν φτάνει ο εμβολιασμός, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και πρέπει να παραμείνουμε ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό”.