Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 10:20

Κοινό μήνυμα - έκκληση για εμβολιασμούς από Χρυσόστομο - Βασιλόπουλο - Τζωρτζίνη (βίντεο)

 

Κοινό μήνυμα - έκκληση για όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού απηύθυναν χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης.

Παράλληλα, ο δήμος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την υποστήριξη της τοπικής Εκκλησίας υλοποιεί πρωτοβουλία για κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε δημότες που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η συγκεκριμένη δράση θα εξελιχθεί μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας (“Βοήθεια στο Σπίτι”) και με τη συμμετοχή γιατρού, μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζωρτζίνης έκανε λόγο για “πιθανές ποινικές ευθύνες υγειονομικών, όταν λένε σε πολίτες «μην εμβολιάζεσαι», που στην πορεία θα αναζητηθούν”.

Μετά τη συνάντησή τους, χθες το μεσημέρι στο Επισκοπείο, για την πορεία της πανδημίας και την ανάγκη για αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, δήλωσαν:

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Ξαναμπαίνουμε σε νέα φάση όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει μία πορεία ανόδου, που ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει. Εκφράζω την προτροπή σε όλους να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο αυτή τη στιγμή θα μπορέσουμε να αμυνθούμε και να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας απέναντι στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να ακούμε τις σειρήνες και τις παραφωνίες των όποιων ερμηνευτών μέσα από μεταφυσικές δεισιδαιμονίες, συνωμοσιακές καταστάσεις ή προσεγγίσεις. Αυτές οδηγούν σε αποπροσανατολισμό κι εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η υγεία κάθε ανθρώπου και των συνανθρώπων μας είναι πάνω από κάθε άλλη αξία γι’ αυτή τη ζωή”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: “Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις οικογένειές μας, αλλά απέναντι στην ίδια την κοινωνία. Ο μόνος τρόπος για να ορθώσουμε αυτό το τείχος, την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στον ιό είναι ο εμβολιασμός. Ενας εμβολιασμός που πρέπει να γίνει γιατί ο ιός εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Σήμερα, λοιπόν, πρέπει όλοι να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους, είναι υποχρέωση έναντι της κοινωνίας μας. Ως Δήμος Καλαμάτας, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης λάβαμε αποφάσεις και πήραμε πρωτοβουλίες, που μπορεί να φάνηκαν σκληρές, ο χρόνος όμως και η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης μάς δικαίωσε. Λειτουργήσαμε από την αρχή, 17 μήνες τώρα, το Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με δράσεις ενημερωτικές και υποστηρικτικές, διαθέσαμε χώρους στο Νοσοκομείο και την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για αιμοδοσία και γρήγορα τεστ, προσλάβαμε νοσηλεύτριες και τις διαθέσαμε στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και σήμερα είμαστε εδώ να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε πάντα, με τον Ιατρικό Σύλλογο ώστε να στηρίξουμε μέσα από τις δομές του δήμου τις πρωτοβουλίες για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Η δράση αυτή δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, όμως είναι μία ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών στην περιοχή μας”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης: “Φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος που ξεκινάει. Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, με τη βοήθεια του δήμου, προσπαθούμε να βρούμε συναδέλφους -κι έχουμε βρει αρκετούς- ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τους συνανθρώπους μας που είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, λόγω κινητικών προβλημάτων κυρίως, και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα πρέπει όλοι να μην ακούμε τις σειρήνες που μας παραπληροφορούν σχετικά με τα εμβόλια και τη διαχείριση της πανδημίας. Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατόν. Οπως επίσης με το παραμικρό θα πρέπει να κάνουμε τεστ, έτσι ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε τους φορείς και να απομονωθούν και να μη μεταφέρεται γρήγορα η νόσος. Αυτό απευθύνεται κυρίως προς τους υγειονομικούς, νοσηλευτές, γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι δικαίωμά τους να κάνουν ή να μην κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν είναι δικαίωμά τους να λένε αυτό στους συνανθρώπους μας. Γιατί ο συμπολίτης μας, όταν ακούει να του λέει «μην εμβολιάζεσαι», αυτό το θεωρεί δεδομένο και πιθανόν ο υγειονομικός -να μην πω σίγουρα- έχει ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό και αυτές στην πορεία θα αναζητηθούν”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τζωρτζίνης εξέφρασε τη δυσφορία του που είναι εμβολιασμένος μόνο ο ένας στους 3 Μεσσήνιους, κάλεσε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί και παρατήρησε πως “το 30% και το 35% των εμβολιασμένων είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε να είναι 70% με 80% για να έχουμε ανοσία αγέλης”. Διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος από μας, εκτός από την ενημέρωση, ώστε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν. Εγώ δεν βλέπω κάποιον άλλον τρόπο. Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε, δεν μπορούμε να τους δέσουμε, να τους πάμε με τη βία. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη σωτηρία. Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο αυτή τη στιγμή”.

Γ.Σ.