Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 09:01

Μεσσηνία: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 πρώτα κρούσματα “Δέλτα” - Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό (βίντεο)

Τα πρώτα 5 κρούσματα κορονοϊού με μετάλλαξη “Δέλτα” στη Μεσσηνία επιβεβαίωσε χθες ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος.

“Ενας λόγος παραπάνω να προσέχουμε, να εμβολιαστούμε το συντομότερο”, παρατήρησε ο κ. Κατσαφάδος, επισημαίνοντας ότι “είναι πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη “Δέλτα” και σε 5 ημέρες θα γίνουν 50 τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε”.

Οσον αφορά τους εμβολιασμούς, μας είπε πως “το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κλείνουν τα ραντεβού” και μας πληροφόρησε ότι “άνοιξε η πλατφόρμα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς” και πως έκαναν την πρώτη δόση οι τελευταίοι 6 - 7 υγειονομικοί του Κέντρου Υγείας.

Αναλυτικά, ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας ανέφερε ότι “είναι λογικό, αργά ή γρήγορα θα έρχονταν και στη Μεσσηνία τα κρούσματα με μετάλλαξη "Δέλτα"”. Ενημέρωσε πως “εντοπίστηκαν 5 κρούσματα μέσης ηλικίας 40 - 45 χρονών, δεν έχουν κάποια τραγική συμπτωματολογία” και σημείωσε: “Ενας λόγος παραπάνω να προσέχουμε, να εμβολιαστούμε το συντομότερο. Τα δείγματα ελήφθησαν την Τρίτη και εστάλησαν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας, την Τετάρτη, βγήκαν τα αποτελέσματα. Είναι ασυμπτωματικοί, δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Δεν γνωρίζω αν είναι εμβολιασμένοι, υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα. Είναι ερωτήσεις που θα τους κάνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα”.

“ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ”

Οσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο Π. Κατσαφάδος μας είπε ότι “το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κλείνουν τα ραντεβού. Ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε κάμψη, τώρα χρειάζεται να περάσουν και 10 ημέρες για να βρεις ραντεβού”. Εξήγησε πως “η μείωση είναι ότι ένας πατέρας ή μια μητέρα που δεν εμβολιάστηκαν, δύσκολα θα στείλουν το παιδί τους” κι επεσήμανε: “Είναι μεγάλο λάθος, γιατί είναι πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη “Δέλτα” και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί σε 5 ημέρες θα γίνουν 50 τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι μη εμβολιασμένοι”. Ενημέρωσε, επίσης, ότι “στο Κ.Υ. έχουμε ξεπεράσει τους 30.000 εμβολιασμούς. Οι 17.000 με 18.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κάνουμε 380 εμβόλια την ημέρα”. Ανέφερε πως “στατιστικά γίνονται περισσότεροι εμβολιασμοί απ’ ό,τι γίνονται στο νοσοκομείο και στα άλλα κέντρα υγείας, όπου έχουν τη δυνατότητα για 100 - 120 την ημέρα και κάνουν 15 και 20 εμβολιασμούς. Πιθανόν επειδή κάνουν το AstraZeneca, ενώ εμείς κάνουμε το Pfizer”.

Ακόμα, μας πληροφόρησε ότι “άνοιξε η πλατφόρμα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Είμαστε έτοιμοι, υπάρχει ομάδα, περιμένουμε τις λίστες που οι γιατροί τους έχουν δηλώσει ότι πρέπει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον. Και θα τους εμβολιάσουμε με το μονοδοσικό της Johnson”.

Ενημέρωσε πως “αύριο (σήμερα) ανοίγει η λίστα για άνω των 12 ετών. Θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους, να έχουμε την προφορική συγκατάθεση. Τώρα κάνουν εμβόλια από 15 ετών και πάνω”.

Ο διευθυντής επεσήμανε ότι “έρχονται οι τελευταίοι υγειονομικοί. Από τους 80 στο κέντρο υγείας είχαν μείνει 6 - 7 που δεν είχαν εμβολιαστεί για λόγους υγείας. Με έγκριση των γιατρών τους έκαναν την πρώτη δόση”.

Κλείνοντας, εκτίμησε πως “δεν έχουμε φύγει από τους στόχους μας. Θα πετύχουμε το τείχος προστασίας και θα φύγει ο ιός που μας έχει αλλάξει τα φώτα τον τελευταίο καιρό”.

Γ.Σ.