Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 17:04

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό

 

Του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Προέδρου Δ.Σ. Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ»

Η πανδημία λόγω του εμβολιασμού φεύγει και θα αντικατασταθεί με επιδημικού τύπου εξάρσεις σε γεωγραφικές περιοχές που δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ή έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η γειτονική μας Βουλγαρία έχει τον τελευταίο καιρό πανευρωπαϊκά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εφόσον έχει και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της που δεν ξεπερνά το 20%.

Στη χώρα μας, πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με αποτέλεσμα να παρατηρείται και εκεί δραματική αύξηση των κρουσμάτων και σοβαρή επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναφέρει γενική εμβολιαστική κάλυψη στο 60,84% του πληθυσμού της που είναι αρκετά υψηλότερο και από των άλλων γειτονικών χωρών όπως του 29% της Ρουμανίας, 42% της Σερβίας και του 29,8% της Αλβανίας.

Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή πόσα θετικά κρούσματα έχουμε όταν ελεγχθούν 100 άτομα, είναι 1,19 στην Ελλάδα ενώ αντίστοιχα στις γειτονικές χώρες με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε 12,4 για τη Βουλγαρία και 22,14 για τη Ρουμανία. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τους ιθύνοντες, ώστε να σχεδιαστούν ορθά οι υγειονομικές πρακτικές προφύλαξης της περιοχής μας στο προσεχές διάστημα, επειδή οι περισσότεροι εποχιακοί εργάτες της ελαιοσυγκομιδής συνήθως προέρχονται από τις γειτονικές χώρες.

Τελευταίες μελέτες υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμένος έχει 11 φορές λιγότερο τον κίνδυνο θανάτου από τον ανεμβολίαστο που όμως έχει και 6πλάσιο τον κίνδυνο να κολλήσει τον κορονοϊό. Αφού με την πλειονότητα των κατοίκων στη χώρα μας εμβολιασμένους για πολλούς μήνες χωρίς να έχουν επαληθευτεί τα καταστροφολογικά σενάρια για την υγεία των εμβολιασμένων και τα τυχόν ευτράπελα περί μικροτσίπ μόνο θυμηδία πλέον προκαλούν, διερωτάται κανείς για ποιόν λόγο ο ένας στους 4 συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 50 ετών παραμένει ανεμβολίαστος όπως επίσης και γιατί το 1/3 της πιο δυναμικής και παραγωγικής ηλικιακής ομάδας των 25-50 ετών παραμένει απρόθυμο να εμβολιαστεί. Αντίθετα θεωρώ ότι αποτελεί πολύ αισιόδοξο στοιχείο το γεγονός ότι η πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των 18-25 ετών μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 52% και το ποσοστό τους εξακοντίζεται και ξεπερνά το 85% για τους φοιτητές των περισσότερων Α.Ε.Ι της χώρας.

Η επιβάρυνση σε κρούσματα που εμφανίζει τώρα η Μεσσηνία ακολουθείται σε ανάλογο βαθμό από την Αρκαδία και σε αρκετά λιγότερο βαθμό από την Αργολίδα. Η εμβολιαστική κάλυψη όμως σχεδόν σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι παρόμοια και διερωτάται κανείς με ποιόν τρόπο μπορεί να ανασχεθεί και να αναστραφεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Η απάντηση είναι πολύ απλή και έγκειται στο γεγονός ότι δυστυχώς δεν μάθαμε ακόμη να ζούμε με τον κορονοϊό.

Υπήρχαν φόβοι ότι τα σχολεία θα αποτελούσαν εστίες διασποράς του ιού αλλά αποδείχθηκε ότι η ορθή πρακτική του ελέγχου από τους εκπαιδευτικούς δεν επαλήθευσε αυτόν τον κίνδυνο.  Απέδειξε για το πρόβλημα των κρουσμάτων στα σχολεία υπόλογα είναι τα άλλα μέλη της οικογένειας των μικρών μαθητών, δηλαδή είτε τα μεγαλύτερα αδέρφια ή οι γονείς τους που φαίνεται ότι δεν τηρούν τους ορθούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Όλοι έχουμε επίσης σοβαρές αμφισβητήσεις και υποψίες κατά πόσο τα μέτρα ελέγχου στην εστίαση τηρούνται με αυστηρότητα από τους επιχειρηματίες, Ο έλεγχος των αποδεικτικών του εμβολιασμού θα πρέπει να διενεργείται με τον παράλληλο έλεγχο ταυτοπροσωπίας και υπάρχουν αναφορές ότι στην ανώτατη εκπαίδευση δεν τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες της καραντίνας σε περίπτωση επαφής με θετικό κρούσμα για το φόβο απώλειας ωρών εκπαίδευσης. Επειδή όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αναστολής λειτουργία των Πανεπιστημίων θα πρέπει πριν είναι αργά οι φοιτητικοί συλλογή με τα μέλη ΔΕΠ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να πάρουν πρωτοβουλίες για να διαφυλάξουν την δια ζώσης εκπαίδευση.  Οι επιχειρηματίες της εστίασης θα πρέπει να μην χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου που έχουν υποχρεωθεί να αναλάβουν για να προφυλάξουν το κατάστημά τους από πιθανό στιγματισμό που θα επιφέρει η τυχόν αναστολή λειτουργίας για υγειονομικούς λόγους με τις όποιες αρνητικές οικονομικές απώλειες.

Τέλος, εκτός από τους εποχιακούς εργάτες γης, αρκετά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι και οι Ρομά.  Θα πρέπει να ληφθούν για τις κοινότητές τους ιδιαίτερα μέτρα προστασίας της υγείας τους επειδή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών διαβίωσης και χαμηλού ποσοστού εκπαίδευσης τους, ευνοείται η διασπορά ψευδών μηνυμάτων, συνομωσιακών θεωριών. Για να προφυλαχθούν από μια κοινωνική γκετοποίηση οι τοπικές αρχές θα πρέπει να επιτείνουν με περισσότερο σθένος και επιμονή τόσο την προσπάθεια ενημέρωσης και εμβολιασμού αλλά και τους να παρέχουν τις απαιτούμενων οδηγίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανάπτυξη ειδικών κινητών ιατρείων στις περιοχές τους θα αποσυμφορήσει και τη λειτουργία του νοσοκομείου γιατί οι κοινωνίες αυτές δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν οικογενειακούς γιατρούς και εναποθέτουν τις ελπίδες τους αποκλειστικά στην Δημόσια Υγεία.

Σε μας απομένει λοιπόν να  γίνουμε η περιοχή πρότυπο που θα απελευθερωθεί από τους δεσμούς της πανδημίας, αφού όπως αποδείξαμε στο δεύτερο και τρίτο κύμα, όλοι οι Μεσσήνιοι δώσαμε στο νομό μας τη ζηλευτή θέση της ασφαλούς υγειονομικής ζώνης για τους κατοίκους της.