Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 08:11

Σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στο βιολογικό της Καλαμάτας

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το ιικό φορτίο κορονοϊού στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας και τείνει να φθάσει το μεγάλο νούμερο που είχαμε στα τέλη Αυγούστου, όπου υπήρχε έξαρση της πανδημίας στη Μεσσηνία.

Σε δείγμα που ελήφθη στις 3 Νοεμβρίου, η εργαστηριακή ανάλυση έδωσε 71.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.

Από την ανάλυση παρατηρείται μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με τα αντίστοιχα περιστατικά που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ και να επιβεβαιωθεί από επόμενες μετρήσεις. Υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση πραγματοποιείται για να παρακολουθείται η τάση του επιδημικού φαινομένου, παρά η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών.

Σε δείγμα λυμάτων της ΔΕΥΑΚ που είχε ληφθεί στην είσοδο του βιολογικού στις 26 Οκτωβρίου, η εργαστηριακή ανάλυση είχε δώσει αποτέλεσμα 62.000 αντιγράφων ιού ανά λίτρο λυμάτων. Στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας αυτή και την αμέσως επόμενη περίοδο.

Να επισημάνουμε ότι την εποχή που σημειώθηκε εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία, είχαμε: Σε δείγμα που ελήφθη στις 31 Αυγούστου, 55.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 5.000 ενεργά κρούσματα και στις 24 Αυγούστου, 79.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 7.000 ενεργά κρούσματα.