Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 08:27

Καλαμάτα: Εμβολιάστηκαν παιδιά και μωρά Ρομά (βίντεο)

Eμβολιασμό σε παιδιά και μωρά Ρομά πραγματοποίησε χθες στην ενοριακή στέγη του ναού της Αγίας Τριάδας, για πέμπτη χρονιά το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”.

Το εμβολιασμό συντόνισαν η διευθύντρια της Παιδιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης Σταυρούλα Κωσταρίδου-Νικολοπούλου, η πρόεδρος και συντονίστρια του προγράμματος της Μ.Κ.Ο. “Υγεία για Όλους” Ελένη Σωτηροπούλου, οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας Ευαγγελία Μαυρογιάννη και Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου, η νοσηλεύτρια του προγράμματος “Βοήθειας στο Σπίτι” Ειρήνη Μάλαμα και η διαμεσολαβήτρια της Επιτελικής Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής ένταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ρομά Μαρία Καρναβά. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, ενώ μίλησε  για ιδιαίτερα σημαντική δράση στην οποία ο δήμος δίνει βαρύτητα και για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αυτών.

Τα εμβόλια που έγιναν, ήταν για τον πνευμονιόκοκκο, την ηπατίτιδα Α΄, την ανεμοβλογιά και τον μηνιγγιτιδόκοκκο.

Η κ. Σωτηροπούλου επεσήμανε ότι στόχος του εμβολιασμού είναι να διασφαλίσουμε την υγεία

των παιδιών Ρομά και των άλλων παιδιών που φοιτούν στα ίδια σχολεία. Μας ενημέρωσε ότι σε όλη τη χώρα έχουν εμβολιάσει 15.100 παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παρατήρησε πως πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό σε ορεινές περιοχές και άγονες γραμμές (καρδιολογικές, γυναικολογικές και ενδροκρινολογικές).

Η ίδια πληροφόρησε για προγράμματα αντισύλληψης και θηλασμού σε γυναίκες Ρομά, καθώς το 90% δεν θηλάζει και πολλές καπνίζουν, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα είναι “Ναι στο σχολείο και τον εμβολιασμό, όχι στον ρατσισμό”.

Γ.Σ.