Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 08:47

Ο νέος ρόλος του φαρμακείου σε συνέδριο στην Καλαμάτα

Ο νέος ρόλος του φαρμακείου μετά την Covid-19 εποχή και οι υπηρεσίες που καλούνται να αναλάβουν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αναδυόμενες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων επίκαιρων θεμάτων στο ετήσιο συνέδριο των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, που θα διεξαχθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο “Elite City Resort”, τον προσεχή Ιούνιο, στην Καλαμάτα.

Την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου και της φιλοξενίας στην πόλη περισσότερων από 400 συνέδρων και των συνοδών τους από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία και ενδεχομένως την Τουρκία, έχει αναλάβει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ). Όπως είπε μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του ομίλου ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ Νίκος Μάραντος ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το συνέδριο, στο οποίο σχεδιάζεται να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς και να υπάρξει εκπροσώπηση από υπουργό της κυβέρνησης, θεσμικούς φορείς και βουλευτές.   

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι υπηρεσίες υγείας στο φαρμακείο είναι ένα από τα επείγοντα και “καυτά θέματα” στον κλάδο, που όπως λέει ο κ. Μάραντος αφορούν αυτή τη στιγμή το χώρο τους. Άλλωστε, επισημαίνει, αυτός είναι ο λόγος που φτιάχτηκαν οι συνεταιρισμοί· για να προσδίδουν υπεραξία στο φαρμακείο καθιστώντας το όχι μόνο χώρο διάθεσης φαρμάκων, αλλά και ένα κέντρο παροχής, πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, επισημαίνει, πως τα προβλήματα γενικότερα στο χώρο του φαρμάκου -και είναι, όπως λέει, πάρα πολλά- δεν περιορίζονται σε επίπεδο χώρας, αλλά απασχολούν πανευρωπαϊκά. “Θα γίνουν ομιλίες που αφορούν αυτά τα θέματα, θα υπάρξουν συναντήσεις σε διάφορα meetings που θα γίνουν με τους διευθυντές των συνεταιρισμών, αλλά και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα, για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε”, αναφέρει ο ίδιος.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο κ. Μάραντος εστιάζει στην ανάγκη μιας συνολικής προσπάθειας, και ευελπιστεί ότι μέσα από το συνέδριο θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τα κριτήρια και τις προτεραιότητες με βάση τα οποία θα πορεύονται στη νέα εποχή της Covid-19, που πολλά υγειονομικά στερεότυπα έχουν καταργηθεί και οι φαρμακοποιοί πρέπει να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας των ασθενών, καθώς και στην ενδυνάμωση της συνείδησης των πολιτών σε μείζονα θέματα υγείας, όπως είναι ο εμβολιασμός. “Είναι βασικό να δώσουμε το στίγμα ότι η πρόληψη και η καλή περίθαλψη μπορεί να αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας και ειδικά τα νοσοκομεία, ούτως ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν μια σωστή υγεία· και σε αυτό μπορούμε να παίξουμε ρόλο οι φαρμακοποιοί και οι συνεταιρισμοί”, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ.

 

ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μάραντος επιθυμεί το συνέδριο των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην πόλη. Πέρα λοιπόν από τη φιλοξενία των συνέδρων και καθορισμένες περιηγήσεις σε αξιοθέατα και τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως μια εκδρομή σε συνεννόηση με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη για τους συνοδούς στην Αρχαία Μεσσήνη, επιδιώκει και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και το Σάββατο 3 Ιουνίου το συνέδριο θα είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να το παρακολουθήσει, με ομιλίες εστιασμένες σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, σχεδιάζονται κάποιες δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και ενημέρωση για την υπέρταση, σε συνεργασία με την Διαβητολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Υπέρτασης.

Ως ξεχωριστή θεματική ενότητα θα απασχολήσει το συνέδριο και η φαρμακευτική πολιτική, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά φαρμάκου για να μην διακόπτουν οι ασθενείς τη θεραπεία τους και αναγκάζονται σε κοστοβόρες νοσηλείες.