Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 08:32

Ψάχνουν χρηματοδότηση για Κέντρο Ηλικιωμένων Μεσσήνης

 

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με απόφασή του ενέκρινε την ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο δήμο, καθώς και την παραχώρηση της χρήσης του ΚΑΠΗ (ισόγειο) στη Μεσσήνη, προκειμένου να στεγαστεί το ΚΗΦΗ.

Ωστόσο, το έργο δεν έγινε ποτέ γιατί -σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της δημοτικής αρχής- δεν βρέθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξή του. Στόχος ήταν η ένταξη και η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου από πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την ίδια ώρα, στο νομό οι δημόσιες δομές είναι ανύπαρκτες, ενώ οι ελάχιστες που υπάρχουν, τα δύο εκκλησιαστικά ιδρύματα και μια ιδιωτική δομή (και αυτές στην πρωτεύουσα Καλαμάτα), δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες ενός νομού που γερνάει δημογραφικά και οι 65 χρόνων και άνω από τους μόνιμους κατοίκους του υπερβαίνουν το 24% του πληθυσμού.

Η “Ε” με ρεπορτάζ της υπογράφουσας ανέδειξε πέρυσι τον Οκτώβριο την αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων και επαρκών σε αριθμό δομών φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι σήμερα αυτό που άλλαξε είναι ότι υπεγράφη επιτέλους την περασμένη Τετάρτη η σύμβαση για την υλοποίηση του ΚΗΦΗ του Δήμου Καλαμάτας -το οποίο αναμένεται να παραδοθεί από τον ανάδοχο του έργου σε 4 μήνες. Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την υποβολή πρότασης από το Δήμο Καλαμάτας είχε εγκριθεί αρχικά τον Αύγουστο του 2020 (σ.σ. 6 μήνες μετά την απόφαση για την ίδρυση ΚΗΦΗ από το Δήμο Μεσσήνης), ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδρυση και λειτουργία ΚΗΦΗ.  

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσήνη, σύμφωνα με την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν δύο χρόνια του τότε αντιδημάρχου Κοινωνικών Θεμάτων Χαράλαμπου Μακρή, το ΚΗΦΗ του δήμου θα λειτουργούσε ως μια ανοιχτή δομή δωρεάν ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Ακόμη, θα πρόσφερε υπηρεσίες σε μοναχικά άτομα που δεν έχουν τη φροντίδα συγγενών. Επίσης, προβλέπονταν υπηρεσίες που θα επιδίωκαν την ολόπλευρη στήριξη των ωφελούμενων μέσα από την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, καθημερινή σίτιση και κοινωνικοποίηση, βοήθεια σε θέματα καθημερινής φροντίδας και κατάλληλη σωματική άσκηση, με την παράλληλη εκπαίδευση σε λειτουργικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Ν.Κ.