Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 09:03

Ο συνωστισμός του Πάσχα αύξησε τα rapid tests - Μικρή βελτίωση στις ελλείψεις φαρμάκων

 

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στα φαρμακεία της Μεσσηνίας το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων να έχει ομαλοποιηθεί στο μέτρο του επιθυμητού.

Όπως ανέφερε στην “Ε” o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Ματθιόπουλος, η λειτουργία των φαρμακείων έχει βελτιωθεί σε έναν βαθμό αλλά όχι όσο προσδοκούσε ο κλάδος, καθώς ορισμένα φάρμακα και θεραπείες κατ’ επέκταση συνεχίζουν να μην είναι εξ ολοκλήρου διαθέσιμα.

«Περιμέναμε πως με την απαγόρευση των εξαγωγών και με τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών όσον αφορά τα αποθέματά τους, τα ζητήματα θα λυθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με ένα παγκόσμιο ζήτημα που αφορά την έλλειψη πρώτων υλών, την αύξηση στο κόστος του χαρτιού και των παρελκομένων, καθώς και το clawback, μια ειδική συμβατική ρήτρα που συνήθως περιλαμβάνεται στις συμβάσεις απασχόλησης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

 

Η ΧΑΜΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα σε κάποια κολλύρια και σε κάποιες αντιβιώσεις με δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη, καθώς και σε ορισμένα εισπνεόμενα, χωρίς αυτά να είναι έντονα. Στον αντίποδα, το προηγούμενο τρίμηνο που οι ιώσεις και οι λοιμώξεις ήταν αυξημένες, η έλλειψη σε αντιβιοτικά ήταν μεγάλη, κάτι που απ’ τον Απρίλιο και έπειτα δεν ισχύει τόσο λόγω χαμηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει βελτιωθεί, οδεύοντας προς την ομαλοποίησή της» ανέφερε. Και τόνισε πως πρωτίστως πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της Ελλάδας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής έλεγχος και από το υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΦ σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ OZEMPIC

Τον περασμένο μήνα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε να ελεγχθούν γιατροί για «το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων», με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν αιφνιδίως στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic. Όπως είχε εξηγήσει ο ΠΦΣ, το φάρμακο έχει ένδειξη μόνο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο «πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν». Στο πλαίσιο αυτό, κ. Ματθιόπουλος ξεκαθάρισε πως προορίζεται μόνο για τον σκοπό που έχει δημιουργηθεί και επ' ουδενί για αδυνάτισμα. «Ενώ το 2021 είχαμε γύρω στα 50.000 σκευάσματα πανελλαδικώς, το 2022 ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως οι φαρμακοποιοί σε καμία περίπτωση δεν το δίνουν δίχως συνταγή γιατρού, καθώς προκαλεί πολλές γαστρεντερικές διαταραχές.

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ο ΕΟΦ, αρμόδια αρχή για την εποπτεία της επάρκειας στη φαρμακευτική αγορά, ενημέρωνε το περασμένο διάστημα το κοινό σχετικά με τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορεί να προμηθεύεται κάποιος από τα φαρμακεία, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο τρόπο διάθεσής τους, λόγω της έλλειψης που παρατηρήθηκε. Ο εκάστοτε γιατρός ενημερωνόταν, συστήνοντας κατ’ επέκταση στον ασθενή του τι θα προμηθευτεί.

«Απ’ την πλευρά μας υποκαταστήσαμε όταν υπήρχε έλλειψη μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δίνοντας για παράδειγμα Apotel αντί για Depon» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως το πρώτιστο μέλημα κάθε φαρμακοποιού το πρωί που ανοίγει μέχρι το βράδυ που θα κλείσει είναι η ανεύρεση των φαρμάκων για να συνεχίσει τη θεραπεία του ο ασφαλισμένος ασθενής. «Μέσω φαρμακαποθηκών, μέσω μητρικών εταιρειών ή ακόμα και μέσω άλλων συναδέλφων, όλο το περασμένο διάστημα οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας και ευρύτερα προσπάθησαν να τα βρουν ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος» συνέχισε.

 

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΠΗΓΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο και τους ρυθμούς με τους οποίους χορηγήθηκε στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας υποστήριξε πως λόγω του ότι καθυστέρησε η γρίπη, κάνοντας την εμφάνισή της αργότερα από το αναμενόμενο, δεν γινόταν να εμβολιαστούν άτομα το Φλεβάρη που έπιασαν τα πρώτα κρύα, όμως δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που εμβολιάστηκαν εντέλει τότε αφήνοντας το χειμώνα πίσω τους.

«Ως φαρμακοποιοί συστήνουμε η εμβολιαστική περίοδος να ξεκινά από Οκτώβρη έως Νοέμβρη, δεδομένου πως η διάρκεια των εμβολίων κρατά έξι μήνες. Εφόσον φέτος λειτούργησε η διαδικασία συνταγογράφησης και χορήγησης των αντιγριπικών εμβολίων από τα ίδια τα φαρμακεία, απ’ τη νέα εμβολιαστική περίοδο ‘23-‘24 θα είμαστε πιο έτοιμοι ώστε να εμβολιάσουμε περισσότερο κόσμο, προσφέροντας μια παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή στις ευαίσθητες ομάδες κινδύνου» πληροφόρησε.

Επίσης ενημέρωσε πως πρόθεση του ΠΦΣ  είναι να “τρέξει” άλλες δύο δραστηριότητες, την παχυσαρκία και τη διακοπή του καπνίσματος ως υπηρεσίες μέσα από το φαρμακείο.

 

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό, ο Νίκος Ματθιόπουλος πληροφόρησε πως κατά τη διάρκεια του Πάσχα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συνωστισμού και της απουσίας μάσκας εν αντιθέσει με τα περασμένα χρόνια. «Σε κάθε περίπτωση η πώληση μάσκας δεν έχει πάψει να υφίσταται, με τον κόσμο να δείχνει συνειδητοποιημένος, ιδίως όσοι έχουν στην οικογένεια άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες» τόνισε, ενημερώνοντας πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τα rapid tests αυξήθηκαν κατακόρυφα είτε λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων είτε λόγω πρόληψης. «Θεωρώ πως τα τρία χρόνια της πανδημίας μάς έμαθαν να είμαστε πιο προσεκτικοί υιοθετώντας τεχνικές, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο μέλλον αν συμβεί κάτι παρόμοιο» κατέληξε.