Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 08:31

Εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό στην Κυπαρισσία

 

Ενημερωτική δράση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού πραγματοποιήθηκε από τη Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το Σάββατο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μαίες της γυναικολογικής κλινικής ενημέρωσαν το κοινό και έδωσαν συμβουλές σε νέες μητέρες για θέματα που αφορούν το θηλασμό των βρεφών, ενώ μοιράστηκε και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Για τη σημασία του μητρικού θηλασμού η μαία Σοφία Κουμουνδούρου επισήμανε: «Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα του Μητρικού Θηλασμού έχει θέμα Θηλασμός και Εργασία. Πολλές φορές η γυναίκα έρχεται στο δίλημμα, όταν θα πρέπει να γυρίσει στην εργασία της ή όταν θα αποφασίσει να θέσει τον εαυτό της πάλι στην παραγωγική διαδικασία, εάν θα συνεχίσει να θηλάζει ή όχι. Πολλές φορές δε συναντάμε γυναίκες οι οποίες απορρίπτουν εξαρχής το θηλασμό μόνο και μόνο στην προοπτική ότι σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η εργασία τους.

Θα θέλαμε να τονίσουμε φέτος στις γυναίκες ότι αυτό δεν θέλουμε να είναι ένα δίλημμα. Δεν σημαίνει ότι η εργασία συνδυάζεται και με τον απογαλακτισμό. Μπορεί η γυναίκα, με έναν σχεδιασμό, με μια οργάνωση και έναν σωστό προγραμματισμό να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της. Θα πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα, γύρω στις δέκα με είκοσι μέρες πριν αναλάβει πάλι τα καθήκοντα της εργασίας της, να συλλέξει γάλα, να αποθηκεύσει γάλα έτσι ώστε ένα τρίτο πρόσωπο να δώσει το μητρικό γάλα στο μωρό, θα πρέπει οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να θέτουν ένα φιλικό πλαίσιο στην εργασία για το μητρικό θηλασμό και θα πρέπει επίσης και οι εργοδοτικοί φορείς να στηρίξουν επίσης το μητρικό θηλασμό με τηλεργασία, με ευέλικτο ωράριο, ίσως διακεκομμένο, ακόμα και με την παροχή αδειών μητρότητας, είτε με, είτε χωρίς απολαβές χρηματικές.

Πολύ σημαντικό ρόλο δε, παίζει η οικογένεια, ο σύντροφος, διότι είναι αυτοί που θα ενθαρρύνουν αλλά και θα στηρίξουν, θα υλοποιήσουν αν θέλετε το θηλασμό μέσα στην εργασία. Να κάνουμε, δηλαδή, το θηλασμό να δουλέψει κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας μιας γυναίκας».

Κ.Μπ.