Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 08:45

Γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καλαμάτας ζητούν ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και διπλασιασμό του προσωπικού, απαίτησαν γιατροί κι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, χθες σε κινητοποίηση μπροστά από την είσοδο των τακτικών ιατρείων, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία (χθες και σήμερα) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ζήτησαν, επίσης, να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία της Μεσσηνίας να γίνουν μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, επικουρικού, ΣΟΧ που υπηρετούν σήμερα στις δημόσιες μονάδες υγείας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών εξέφρασαν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, συνταξιουχικές οργανώσεις κι εργατικά σωματεία του νομού.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου επεσήμανε πως “ζητάμε ισχυρή δημόσια υγεία και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή” και μίλησε για υψηλής ποιότητας παροχές υγείας στο νομό, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σημειώνοντας: “Παρά την κρίση και την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας στη Μεσσηνία βρισκόμαστε στη θέση να παρέχουμε στους πολίτες υψηλής ποιότητας παροχές υγείας. Ενα μήνα πριν κλείσει το 2023 έχουμε 4.000 χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και περίπου 700 χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Λειτουργούν δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η κανονική και η Μονάδα Νεφρού και η Μονάδα Νεφρού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δουλεύει, όχι όσο θα θέλαμε να δουλεύει, δηλαδή καθημερινά, αλλά παρόλα αυτά για το 2023 έχουν γίνει 500 στεφανιογραφίες και 150 αγγειοπλαστικές.

Λειτουργούμε πληθώρα εξωτερικών ιατρείων με πάρα πολλές ειδικότητες και με αυξημένη προσέλευση των πολιτών, καθώς αυτό φαίνεται από τις πολύ μεγάλες αναμονές. Λειτουργούμε ειδικά ιατρεία που δεν λειτουργούν σε άλλους γειτονικούς νομούς, όπως το Ιατρείο Πόνου,το Πνευμονολογικό, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που θα αρχίσει να υπάρχει. Διατηρούμε την ασφάλεια των πολιτών του νομού σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο, δίνοντας εφημερίες κάθε μέρα στα πλέον  σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου”.

Η κ. Μάλλιου παρατήρησε ότι “όλο αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, διότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα για το νομό. Για να υπάρχει αυτό, έπρεπε χθες να έχουν παρθεί μέτρα. Σήμερα θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνονται αυτά τα μέτρα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, διότι κρατάμε αυτής της υψηλής ποιότητας παροχές δίνοντας από τον εαυτό μας ο καθένας γιατροί κι εργαζόμενοι, με εφεδρείες δουλεύουμε και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας τις περισσότερες φορές”.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ο γραμματέας του σωματείου Μανώλης Μάκαρης, όσον αφορά τα γενικά αιτήματα, ενημέρωσε ότι “απαιτούμε: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας, διπλασιασμό του προσωπικού, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα - μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας -, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αύξηση μισθών και αποζημίωσης εφημεριών,

Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες”.

Για το Νοσοκομείο Καλαμάτας παρατήρησε: “Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία. Δεν αποτελούν λύση του προβλήματος υποστελέχωσης. Το νοσοκομείο μας συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε μια μεγάλη περιφέρεια και βρισκόμαστε μπροστά σε αύξηση των αναγκών υγείας των πολιτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά την περίοδο του φθινοπώρου . Επιπλέον δέχεται ασθενείς από άλλους νομούς, λόγω της υποστελέχωσης των εκεί νοσοκομείων. Παρόλες τις αυξημένες ανάγκες συνεχίζουμε να καλύπτουμε καθημερινά τις εφημερίες, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια. Η μετακίνηση έστω και ενός συναδέλφου μας αποτελεί επισφάλεια για την υγεία του νομού. Προτείνουμε να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια, όπως έχουν προταθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εδώ και ένα χρόνο. Τα κίνητρα πρέπει να είναι οικονομικά, μισθολογικά, διοικητικά κι επιστημονικά. Απαιτείται αύξηση του επιδόματος του αγόνου, ώστε η προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών”.

Ακόμα, ζήτησε: “Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία του νομού. Ειδικά μιλάμε για μεγάλες ελλείψεις σε παθολόγους, ακτινολόγους, καρδιολόγους και γενικά σε όλες τις ειδικότητες. Να αλλάξει το οργανόγραμμα και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Και με την αλλαγή του οργανογράμματος να προκηρυχθούν άμεσα θέση διευθυντή κι επιμελητή Α’ στο παθολογοανατομικό τμήμα, ώστε να λειτουργεί κανονικά. Να προκηρυχθούν δύο θέσεις πνευμονολόγων, ώστε να γίνει πνευμονολογική κλινική και  να προκηρυχθούν θέση διευθυντή κι επιμελητή Α’ στο νευρολογικό τμήμα του νοσοκομείου”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας σημείωσε: “Αγωνιζόμαστε ώστε το Νοσοκομείο Καλαμάτας να προσφέρει ποιότητα και αξιοπρέπεια στην περίθαλψη και στην εργασία. Για ισχυρή δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, επικουρικού, ΣΟΧ που υπηρετούν σήμερα στις δημόσιες μονάδες υγείας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους και απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θα επιφέρει συρρίκνωση των νοσοκομειακών ψυχιατρικών δομών”.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας - γιατρός παθολόγος  Σταύρος Σφήκας παρατήρησε ότι “δυστυχώς, πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τη λειτουργία του. Οι παθολογικές κλινικές έχουν μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν 12 οργανικές θέσεις από τις οποίες οι 6 -7 είναι καλυμμένες, μία συνάδελφος έχει άδεια εγκυμοσύνης κι έχουν παραμείνει 3 παθολόγοι σε κάθε κλινική. Εχουμε εξαντληθεί, γιατί υπάρχει μεγάλη δουλειά ειδικά τους χειμερινούς μήνες”.

Αντιδρώντας στις μετακινήσεις, ανέφερε πως “καλούμαστε να καλύψουμε και άλλα προβλήματα σε άλλους νομούς, ενώ εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τους δικούς μας ασθενείς” και πρόσθεσε “Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις προσλήψεις και ειδικά τα κίνητρα των γιατρών για να προσέλθουν στο νοσοκομείο. Είναι ελάχιστοι οι γιατροί που θα έρθουν στο νοσοκομείο με αυτά τα οικονομικά κίνητρα για να στελεχώσουν το ΕΣΥ”.

Ο κ. Σφήκας εκτίμησε ότι “κάποια στιγμή δεν θα μπορούν οι γιατροί να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις παροχές υγείας που δίνουμε” και σημείωσε: “Εχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να κρατήσουμε ζωντανές τις παθολογικές κλινικές, αλλά αυτό δεν φθάνει. Θέλουμε βοήθεια από τη διοίκηση, την ΥΠΕ, το κράτος.Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από χθες. Εύχομαι με την καινούργια χρονιά να στελεχωθεί καλύτερα το νοσοκομείο για να παρέχει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες υγείας”.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς δήλωσε ότι “το τμήμα στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται στις δομές υγείας” κι επεσήμανε: “Ζητάει από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να γίνουν άμεσα προσλήψεις, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Βλέπουμε συμπολίτες μας από το υστέρημά τους να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις δομές υγείας και μας πιάνει μια λύπη. Πράγματα που θα έπρεπε να κάνει η Πολιτεία τα κάνουν άνθρωποι από το υστέρημά τους”.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών εξέφρασαν, ζητώντας την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αντιδρώντας στην εμπορευματοποίηση και τη διάλυσή της, ο εκπρόσωπος συνταξιουχικών οργανώσεων Μεσσηνίας Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Παναγιώτης Καράμπελας.