Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 21:41

Σύγχρονος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

Τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την προμήθεια ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, ανακοίνωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, σε δηλώσεις του ανήμερα της Υπαπαντής, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την γιορτή της πολιούχου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγίας Υπαπαντής.

Για το σοβαρό ζήτημα των χημειοθεραπειών στην Ογκολογική Μονάδα στο νοσοκομείο, ο κ. Καρβέλης ενημέρωσε για τις προσωρινές λύσεις που δόθηκαν με τη συνδρομή του ογκολόγου γιατρού του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κ. Περουκίδη, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα ενός νοσοκομειακού τμήματος με την παρουσία ενός μόνο γιατρού.

Αναλυτικά, για τις συναντήσεις που είχε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης δήλωσε: “Είχα εξαιρετική συνεργασία για αρκετή ώρα με την εξαιρετική διοικήτρια την κ. Αλειφέρη, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας τον διευθυντή της Αιματολογικής τον κ. Αδαμόπουλο, την διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και διοικητικούς παράγοντες για όλα τα θέματα που απασχολούν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ ενός νέου αξονικού τομογράφου 128 τομών, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλο το πακέτο των εξετάσεων σε ότι αφορά την αξονική εξέταση, καθώς επίσης και αξονικές εξετάσεις που αφορούν την καρδιολογική κλινική κι έχουν να κάνουν με τις στεφανιογραφίες. Είναι μια σημαντική προοπτική. Ηδη έχω δώσει εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν ταχύτατα τη διεκπεραίωση αυτής της χρηματοδότησης, ώστε το νοσοκομείο πολύ γρήγορα να απολαμβάνει της λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου”.

Για το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας μετά την αναρρωτική άδεια της ογκολόγου γιατρού Σοφίας Σταματοπούλου, ο πρόεδρος της 6ης ΥΠΕ σημείωσε:

“Συζητήσαμε επί μακρόν με τους εμπλεκόμενους γιατρούς και την κ. Αλειφέρη. Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο ο ογκολόγος ο κ. Περουκίδης (του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης). Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο, βάσει του οποίου ο αιμοτολόγος ο κ. Αδαμόπουλος θα έχει την ευθύνη των εκχύσεων των ογκολογικών εξετάσεων και θεραπειών που ήδη είναι προγραμματισμένες από την ογκολόγο του νοσοκομείου την κ. Σταματοπούλου, αλλά και αυτές που θα συνεχίσουν να είναι σε επίπεδο θεραπείας των ασθενών. Και σε ότι αφορά νέες ογκολογικές θεραπείες που θα πρέπει να ενταχθούν, την ευθύνη θα έχει ο ογκολόγος ο κ. Περουκίδης, ο οποίος σε συνεννόηση πάντα με τον κ. Αδαμόπουλο, θα συνεχίσει να εκτελεί αυτές τις θεραπείες. Το θέμα δεν λύνεται εδώ, είναι μία άμεση λύση για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί κι επεξεργαζόμαστε και άλλου είδους λύσεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία πιο μόνιμη κατάσταση για το ζήτημα των ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας”.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε “θερμά το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου για το έργο που επιτελεί. Και την άξια διοικήτρια που έχουμε στο νοσοκομείο, την κ. Αλειφέρη για τον συντονισμό όλων ανεξαιρέτως των διαδικασιών και λειτουργιών του νοσοκομείου”.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την προκήρυξη δεύτερου ογκολόγου και το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να προσληφθεί, είπε:

“Από την πλευρά του νοσοκομείου, της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προκήρυξη σε κενά που υπάρχουν για οργανικές θέσεις. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει και κενό οργανικής θέσης προβλεπόμενης για το κάθε τμήμα

από κει και πέρα είναι μία γενικότερη κουβέντα που θα μπορούσαμε να κάνουμε κατά πόσο θα μπορούσε να είναι βιώσιμη η λειτουργία ενός τμήματος με έναν μόνο γιατρό. Εναν μόνο γιατρό έχουμε εδώ στην Καλαμάτα, έναν μόνο γιατρό ογκολόγο στην Τρίπολη. Η δική μας απάντηση είναι ότι θα πρέπει να το οργανώσουμε ακόμα καλύτερα, να έχουμε περισσότερους γιατρούς σε κάθε τμήμα και αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε σε συνεργασία με το νοσοκομείο και με το υπουργείο Υγείας. Προς το παρόν, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μία υφιστάμενη κατάσταση έτσι όπως προϋπήρχε. Και γι’ αυτό είναι οι λύσεις που δίνουμε, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ογκολογικά ζητήματα και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα”.

Σε ερώτησή μας για τα κενά σε άλλες σοβαρές ειδικότητες γιατρών (παθολόγοι κλπ.), απάντησε:

“Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έλεγα ότι είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο από πλευράς στελέχωσης. Προφανώς, δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα σε επίπεδο στελέχωσης. Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία μαζί μου, όσο και το υπουργείο Υγείας προβαίνει κάθε φορά στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων, προκειμένου να ενισχυθούν όλα τα τμήματα”.

 

* Τέλος, η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη ευχαρίστησε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ “που παρακολουθεί τόσο στενά και πολύ κοντά τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Καλαμάτας” και πρόσθεσε: “Σήμερα ολοκληρώσαμε με τη δική του παρουσία τις λύσεις που σας ανέφερε. Κάτι που από καιρό το προετοιμάζαμε και το συζητούσαμε, άρα είναι μια καλή μέρα. Μέσα στα προβλήματα υπάρχουν λύσεις και υπάρχει η ελπίδα ότι θα πάμε και ακόμα πολύ καλύτερα”.

Γ.Σ.