Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 09:24

Καλές τιμές για το καρπούζι της Τριφυλίας 

Γράφτηκε από τον

Στα μισά έχει φτάσει η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια από τις πιο πρώιμες χρονιές που η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα - πράγμα που ευνοεί και τις τιμές του προϊόντος.

Ωστόσο μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας συστήνεται προσοχή για τυχόν μυκητολογικές προσβολές από την αυξημένη υγρασία του εδάφους.

Υπολογίζεται ότι έχει μαζευτεί το 55% της συνολικής παραγωγής καρπουζιού, όπως μας είπε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλαδή περίπου 20.000 τόνοι από τους 40.000 που αναμένεται να μαζευτούν στην περιοχή από την έκταση των 6.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει κατευθυνθεί στην εξαγωγή. Οι αναγγελίες που έχουν γίνει στην υπηρεσία για εξαγωγές και ποιοτικό έλεγχο έχουν φτάσει τους 5.000 τόνους, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες διακινούνται από εμπόρους άλλων νομών και κυρίως της Ηλείας που έχουν πιστοποίηση ελεγκτή ποιότητας.

Η ποιότητα της παραγωγής, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι πολύ καλή και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες. Επίσης οι αποδόσεις είναι καλές αν και δεν φτάνουν επίπεδα άλλων χρόνων. Επίσης υπάρχει μια σταθερή ζήτηση για το προϊόν που διαμορφώνει και τις τιμές σε καλά επίπεδα. 

Πάμντως, όπως υπογράμμισε ο διευθυντής, οι παραγωγοί μετά τις τελευταίες βροχές πρέπει να επισκεφθούν τα χωράφια τους και να κάνουν ελέγχους για τυχόν μυκητολογικές ασθένειες στα καρπούζια, λόγω της υγρασίας, και κυρίως για τυχόν προσβολές από σκληρωτίωση (αστεράκι). Αν διαπιστωθούν τέτοιες προσβολές πρέπει να γίνεται καθαρισμός του σημείου επαφής με το έδαφος και ελαφρά μετακίνηση του καρπουζιού.

 Κ.Μπ.