Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 09:22

Ικανοποίηση για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ικανοποίηση για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (βίντεο)

 

Πολύ καλά έχει πάει μέχρι τώρα η δακοκτονία στη Μεσσηνία, λόγω των χαμηλών πληθυσμών του δάκου, όμως ακολουθεί η κρίσιμη περίοδος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Ψεκασμοί μέσω της διαπραγμάτευσης θα γίνουν το επόμενο δίμηνο σε 5 χωριά του Δήμου Μεσσήνης και ένα του Δήμου Οιχαλίας, στα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές στο διαγωνισμό από ενδιαφερόμενους εργολάβους. Ψεκασμοί είναι απαραίτητο να γίνουν σε περιοχές του νομού για το γλοιοσπόριο και την κερκόσπορα.

Αυτά σημείωσε στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.

«Ψεκασμούς κάνουμε με βάση τις ενδείξεις των δακοσυλλήψεων», μας ενημέρωσε ο διευθυντής και παρατήρησε: «Οι πληθυσμοί του δάκου είναι μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά έχουμε μπροστά μας την ευαίσθητη περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Ψεκασμοί έχουν γίνει σε παραλιακές περιοχές και σε αυτές που υπολογίζουμε να κάνουμε 3 ψεκασμούς, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου». Επεσήμανε πως «για το δάκο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα το Σεπτέμβριο και αυτό θα εξαρτηθεί από την υγρασία και τη θερμοκρασία”, αλλά βεβαίωσε ότι “φέτος είναι υποδεκαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού και του προηγούμενου χειμώνα».

Για τις περιοχές που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα δολωματικοί ψεκασμοί, λόγω του άγονου μέρους του διαγωνισμού γι' αυτές, ο κ. Κυριακόπουλος μας πληροφόρησε ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα γίνει για τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης (Ανδρούσα, Καρποφόρα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό) και τους Κωνσταντίνους στο Δήμο Οιχαλίας. Στα χωριά αυτά που θα γίνουν ψεκασμοί Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, οι παραγωγοί θα καταβάλουν την προβλεπόμενη εισφορά 0,03 ευρώ το κιλό, δηλαδή 30 ευρώ ο τόνος ελαιολάδου. 

Για τις περιοχές και τα χωριά του Δήμου Πύλου - Νέστορος (Πύλος - Πύλα, Καλλιθέα, Ευαγγελισμός, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Χωματάδα, Μεσοχώρι, Φοινικούντα και Χρυσοκελλαριά) και για το Προσήλιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών οι δήμοι δεν αποδέχθηκαν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.»

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ

Ακόμα, ο διευθυντής παρατήρησε ότι «επιβάλλεται να γίνουν επιμελείς ψεκασμοί για γλοιοσπόριο και κερκόσπορα, με χαλκούχα και στρομπιλουρίνες, σε ευαίσθητες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος και σε αυτές που πέρυσι είχαν προβλήματα από τους συγκεκριμένους μύκητες». Παρατήρησε πως οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν τον ελαιόκαρπο στα κτήματά τους.

Γ.Σ.


NEWSLETTER