Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 10:03

Δυναμικά στην αγορά μαζί με Τυνησία και Αίγυπτο: Η Τουρκία απειλεί και το ελληνικό ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την
Δυναμικά στην αγορά μαζί με Τυνησία και Αίγυπτο: Η Τουρκία απειλεί και το ελληνικό ελαιόλαδο

 

Ανησυχία προκαλεί στους Ελληνες παραγωγούς η δυναμική είσοδος της Τουρκίας στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς σήμερα η γειτονική χώρα παράγει κοντά στους 300.000 τόνους, ενώ σε μία δεκαετία αναμένεται να αγγίξει το 1 εκ. τόνους λαδιού.

Δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος, με ελαιώνες που εκτείνονται από το Κάιρο έως την Αλεξάνδρεια. Ετσι σχηματίζεται ένα τόξο μαζί με την Τυνησία, που απειλεί τη χώρα μας, χωρίς εμείς οι ίδιοι να λαμβάνουμε μέτρα ουσίας για να προστατεύσουμε το λάδι.


Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου Μανόλης Φραγκάκης σε συνέντευξή του στο ekriti.gr. Ο κ. Φραγκάκης μιλώντας για την ελαιοπαραγωγή στην Τουρκία δηλώνει πως σήμερα υστερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά έχει μικρότερο κόστος σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, εργατικά χέρια κ.λπ. σε σχέση με τη χώρα μας. «Πιστεύω ότι σε μια δεκαετία θα έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο τόνους λαδιού», προβλέπει ο κ. Φραγκάκης.

Σύμφωνα με το ekriti.gr: “Αυτή τη στιγμή στη γείτονα χώρα υπάρχουν επενδύσεις και υποδομές, οι οποίες χαρακτηρίζονται υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου. Μοναδικό μειονέκτημα για τους Τούρκους είναι πως δεν έχουν ακόμη την ικανότητα και την τεχνογνωσία να παράξουν ένα προϊόν ποιοτικό, το οποίο να μπορέσει να ανταγωνιστεί το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Ελλάδας και τα επίσης πολύ καλά προϊόντα της Ισπανίας, της Ιταλίας και εσχάτως της Τυνησίας.
Με βάση αυτά που είχε δει τότε ο κ. Φραγκάκης, αλλά και με την πληροφόρηση που υπάρχει, η είσοδος της Τουρκίας και η διεκδίκηση ενός μεγάλου μέρους της αγοράς λαδιού τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτη. Ο ίδιος σημειώνει πως πριν από 5-6 χρόνια είχε έρθει στην Κρήτη μια επιχειρηματική αποστολή από την Τουρκία, από τρία Επιμελητήρια. Πήραν πληροφορίες για το ελαιόλαδο, τις οποίες όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τις έχουν αξιοποιήσει.
«Αν πάει κανείς σε περιοχές της Τουρκίας, όπως τα Αδανα και η Ταρσός, θα δει πως οι Τούρκοι έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία, που όμοιά τους δεν είχα δει στην Ελλάδα, τα οποία έκαναν απευθείας τυποποίηση. Αυτό που δεν μπορούσαν να πετύχουν είναι το ποιοτικό προϊόν. Τότε που πήγα εγώ είχαν λάδι 2,5 οξέων, δηλαδή πολύ κακό ποιοτικά. Βέβαια αυτή η κατάσταση έχει βελτιωθεί», επισημαίνει και τονίζει πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις συνολικά από τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς και όχι μόνο την Ελλάδα, αν δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεως. «Αν δεν προσέξει η Ε.Ε. συνολικά και αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση, εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους», δηλώνει.
Για την παραγωγή ελαιολάδου στην Αίγυπτο ο κ. Φραγκάκης δηλώνει: «Αν πάει κανείς από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια, που είναι μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα βλέπει έναν απέραντο ελαιώνα»”.


NEWSLETTER