Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 09:50

Γ. Γκούμας: Οι εισαγωγές οδηγούν σε εγκατάλειψη της πατάτας (βίντεο)

“Η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας σε Μεσσήνη και Καλαμάτα θα σταματήσει εντελώς, θα εξαφανιστεί, αν δεν ελεγχθούν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο”. Αυτό τονίζει ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης για το παρόν και το μέλλον της άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας του τόπου μας.

Ο κ. Γκούμας τόνισε ότι “οι εισαγωγές 100.000 τόνων πατάτας από το Φεβρουάριο μέχρι και το Μάιο είναι ο βασικός λόγος της πίεσης που δέχεται η καλλιέργειά μας”. Μας ενημέρωσε ότι η φετινή παραγωγή “ξεκίνησε με 35 λεπτά για όλες. Στις μεγάλες παραμένει στα 35 λεπτά, οι  μικρές είναι στα 30 λεπτά”. Για το αμέσως επόμενο διάστημα εκτίμησε ότι “αν δε βιαστεί να βγάλει η Λακόπετρα, θα υπάρξει σταθερότητα στις τιμές. Αν όμως ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα και δε σταματήσει η προώθηση των αιγυπτιακών, δε θα έχουμε καλή εξέλιξη στις τιμές”.

Ο τυποποιητής μάς είπε πως “αυτή την εβδομάδα πάνε καλά οι πατάτες” και αναγνώρισε ότι η καλλιέργεια έχει περιοριστεί στην περιοχή μας, “καθώς δεν υπερβαίνει τα 2.700 στρέμματα”. Παρατήρησε ότι “είναι καλή η ποιότητα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τη μεγάλη διάρκεια των βροχών και τους ανέμους - και τώρα οι αποδόσεις είναι 3,5 με 4 τόνους το στρέμμα”. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι “η παραγωγή δε θα υπερβεί τους 9.000 τόνους”.

Αναφερόμενος  στη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Γκούμας πληροφόρησε πως “μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν πήραν φρέσκες πατάτες στα μεγάλα σούπερ μάρκετ - αλυσίδες της χώρας. Υπήρχαν αιγυπτιακές, θερμοκηπίου και περσινές από Ηλεία, Αχαΐα, Θήβα και Νευροκόπι. Αυτή την εβδομάδα έβαλαν φρέσκες πατάτες τα σούπερ μάρκετ, εκτός από ένα”.

Καταγράφοντας τη σημασία των εξαγωγών και τη στήριξη από την Πολωνία,  παρατήρησε ότι “η εξαγωγή διατηρεί μια σταθερότητα. Η Πολωνία απορροφά το 80% των εξαγωγών”. Χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα, γιατί “έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εισαγωγές από την Αίγυπτο και την Κύπρο” - και πρόσθεσε: “Οι κυπριακές μάς ανταγωνίζονται και οι αιγυπτιακές με τιμή εισαγωγής κάτω από 30 λεπτά είναι μεγάλος ανταγωνισμός. Υπολογίζουμε άλλους 30.000 τόνους εισαγόμενες πατάτες τον Απρίλιο στη χώρα”.

Σχολίασε πως “υπάρχει μια απογοήτευση, ένας έντονος προβληματισμός στους παραγωγούς” και διευκρίνισε ότι “η υπερπροσφορά μάς ανησυχούσε και μας ανησυχεί. Και σημείωσε ότι “παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής, ούτε 10.000 τόνους δεν παράγουμε πλέον, έχουμε προβλήματα στη διάθεση και στην τιμή”.

Ο Γ. Γκούμας υπολόγισε ότι η διάθεση και η απορρόφηση του προϊόντος θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου και πως η εξαγωγή θα διατηρήσει τη δυναμική της. Ανέφερε, επίσης, ότι “λόγω των χαμηλών τιμών δεν είχαμε φέτος  το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων”.

Μιλώντας για τις ποικιλίες και τη σημασία τους, παρατήρησε ότι “είναι σημαντικό να μη χάσουμε την ελληνική αγορά. Αν χαθεί, θα χαθεί η καλλιέργεια στην περιοχή μας. Γι’ αυτό οι παραγωγοί δεν πρέπει να πειραματίζονται με άγνωστες ποικιλίες. Η Σπούντα είναι γνωστή, έχει ποιότητα και προτιμάται. Μετά τη Σπούντα, είναι η Βόγιατζερ, η Φαρίντα και η Μπαρτσελόνα”.

Χθες από τις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου της Agrexpo (της εταιρείας του κ. Γκούμα) φορτώθηκαν νταλίκες για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, για τη Θεσσαλονίκη, την Πολωνία και την Τσεχία.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Το Μάρτιο, ενόψει της παραγωγής της πρώιμης πατάτας της περιοχής μας, εισήχθησαν στην Ελλάδα 38.806 τόνοι πατάτας. Οι 32.655 ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (32.649 τόνοι από την Αίγυπτο και 6 από τις ΗΠΑ).

Οι 6.151 τόνοι ήταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: 4.460 από την Κύπρο, 848 από τη Γαλλία, 455 από τη Γερμανία, 264 από την Αυστρία, 62 από Κάτω Χώρες, 36 από Ιταλία και 26 από Ισπανία.

Γ.Σ.