Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:21

Οι τελευταίες βροχές αποτελείωσαν τη φετινή συκοπαραγωγή

Γράφτηκε από τον

Είναι μεγάλες τελικά οι ζημιές στα σύκα από τις βροχές, και θα είναι θαύμα αν η συνολική φετινή παραγωγή φτάσει τους 2.000 τόνους. Ηδη παραγγελίες ακυρώθηκαν, τονίζει στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος ζητεί να δοθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις που πρέπει, που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Αρχικά, ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι μέχρι και χθες είχαν μπει στα απεντομωτήρια 1.300  τόνοι - και σημείωσε: “Είναι μεγάλη η ζημιά από τις βροχές Ιουλίου και Αυγούστου. Μερικά περιβόλια βρίσκονται στο σημείο μηδέν και οι παραγωγοί δε θα πάρουν ούτε κιλό. Υπάρχουν και περιβόλια που αντέχουν και περιοχές που δεν δέχθηκαν βροχές”.

Επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της ζημιάς, εκτίμησε ότι “όπως είναι η κατάσταση το πιθανότερο είναι να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ηδη έχουμε ακύρωση παραγγελιών που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Αν φτάσουμε τους 2.000 τόνους θα είναι θαύμα, ενώ στην αρχή υπολογίζαμε να πάμε από 2.700 μέχρι 3.000 τόνους”.

Εξήγησε πως “ενώ είχαμε μεγάλα και ποιοτικά σύκα και η παραγωγή ήταν πρώιμη, οι βροχές έφεραν την καταστροφή. Αυτή είναι η μοίρα του παραγωγού, το σύκο είναι ευαίσθητο προϊόν. Είναι η 3η χρονιά που δεν παίρνουμε προϊόν”.

Αφού μας πληροφόρησε ότι “οι εξαγωγές ξεκίνησαν και τα πρώτα σύκα έφυγαν για Αμερική και Καναδά, αλλά και για άλλες χώρες”, ο πρόεδρος της Συκικής σημείωσε, απευθυνόμενος στον ΕΛΓΑ: “Κάναμε αιτήσεις και γίνονται αυτοψίες. Να μην πάρουμε όμως 500 και 600 ευρώ αποζημίωση, όπως έγινε σε άλλα προϊόντα. Να πάρουμε αυτό που πρέπει, σύμφωνα με τη ζημιά που έχει γίνει. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε”.

Κλείνοντας παρατήρησε ότι “άσχημα είναι τα πράγματα και στις ελιές με το δάκο και μύκητες. Δεν αντέχει ο παραγωγός. Εχει τα βάρη με τον ΕΦΚΑ και την Εφορία που πρέπει να προκαταβάλει”.

Γ.Σ.