Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 19:46

Φιλιατρά: Χρήσιμα συμπεράσματα στην ανοιχτή συζήτηση για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Φιλιατρά: Χρήσιμα συμπεράσματα στην ανοιχτή συζήτηση για το ελαιόλαδο

Δάκος, γλοιοσπόριο, καιρικές συνθήκες και εντατικοποίηση της καλλιέργειας προσδιορίστηκαν στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στα Φιλιατρά, ως οι παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη οξύτητα στο ελαιόλαδο.

Η αυξημένη οξύτητα που έχει σαν αποτέλεσμα την πίεση των τιμών προς τα κάτω έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που βλέπουν να χάνουν την παραγωγή τους αλλά και ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους.

Ωστόσο αν και το θέμα είναι μείζον και οξύ, δεν ήταν πολύς ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την ανοιχτή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Ακούστηκαν ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο που στάθηκε ειδικά στο θέμα με το γλοιοσπόριο, το οποίο πλέον φαίνεται να προστίθεται σε έναν βασικό και μόνιμο εχθρό της ελιάς και για την περιοχή της Μεσσηνίας.

Ξεκινώντας η συζήτηση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βασίλης Αθανασόπουλος επισήμανε ότι φέτος το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή και οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τόνισε ότι τα λάδια έχουν ασυνήθιστα μεγάλη οξύτητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά πρώιμη χρονιά και για πρώτη φορά μέσα στον Οκτώβριο είχαν μαζευτεί 3.000 τόνοι ελαιολάδου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 35 χρόνια που κρατούν στοιχεία. “Οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν περίεργες και πλέον πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και την κλιματική αλλαγή που υπάρχει. Τα προβλήματα είναι σε όλη την Ελλάδα και ίσως η Τριφυλία έχει τα μικρότερα” τόνισε, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της αυξημένης οξύτητας πολύπλοκο.

Αναλύοντας τις αιτίες για το φετινό πρόβλημα επισήμανε ότι καταρχήν κύριος εχθρός είναι ο δάκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σημείωσε μάλιστα ότι ένας δάκος τον Οκτώβριο μπορεί να είναι 27 εκ. για αυτό δεν πρέπει να χαθεί η καταπολέμηση της πρώτης γενιάς. Φέτος υπήρχε πρόβλημα και η καταπολέμηση δεν μπορεί να μπει στη λογική των ημερομηνιών, αλλά θέλει παρακολούθηση.

Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας και γενικά η μονοκαλλιέργεια φέρνει νέους εχθρούς, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως γίνεται υπερβολική χρήση αλυσοπρίονου, άρδευσης και λιπασμάτων. Σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας κινδυνεύει από τον κακό μας εαυτό, καθώς δεν υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες παραγωγών και από τη Μεσόγειο, τις χώρες που είναι γύρω από αυτή και λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Εστιάζοντας στο γλοιοσπόριο και την έρευνα που έχει γίνει από πανεπιστήμια και ομάδα καθηγητών, με τη συμμετοχή και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τόνισε πως είναι μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες, αλλά δεν είναι καινούργια, απλώς δεν υπήρχε στην περιοχή, πλέον όμως έχει γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα. Είναι επικίνδυνο, σημείωσε, γιατί μπαίνει από τον ανθό μέσα στον καρπό, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι φετινές βροχές του Ιουνίου με τα 80 χιλιοστά βροχής δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες να αναπτυχθεί με την αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία. Ανέφερε ότι έχουν γίνει δοκιμές σκευασμάτων για την αντιμετώπισή του, κυρίως με χαλκούχα που δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα, όχι όμως όλα τα ίδιο, ενώ ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης με στρομπιλουρίνες, που είναι βιολογικά.

Συνοψίζοντας επισήμανε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως μια ζημιά έχει κάνει ο δάκος και υπάρχει ευθύνη και μια ευθύνη για την καθυστέρηση εφαρμογής του πρώτου ψεκασμού, το γλοιοσπόριο έχει κάνει ζημιά αλλά όχι από μόνο του να προκαλεί τέτοιες οξύτητες και τέλος οι φετινές καιρικές συνθήκες. Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να μεταφέρονται οι ελιές με μεγάλους σάκους, δεν πρέπει να υπάρχει κανείς σάκος στην Τριφυλία, ενώ παρατήρησε ότι τα λάδια από 0-0,8 είναι έξτρα παρθένα και από 0,8-2 παρθένα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ακούστηκε και η πρόταση να υποβληθεί αίτημα για αποζημιώσεις από την ΕΕ. Ο Τέλης Κανναβός επισήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ζύμωση για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, ενώ ο Βασίλης Σπυρόπουλος επισήμανε ότι η ελιά είναι ένα δέντρο που δεν θέλει νερό και δεν χρειάζεται να γίνεται με αυτό τον τρόπο η καλλιέργεια, υπογραμμίζοντας ότι γενικότερα οι πολιτικές που εφαρμόζονται καταστρέφουν το προϊόν αλλά και τα μυαλά του κόσμου. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας επισήμανε ότι όσοι παραγωγοί πρόσεξαν έχουν λιγότερα προβλήματα και ότι χρειάζεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στην καλλιέργεια και όχι ο καθένας να βασίζεται στα λόγια του καφενείου, ενώ δυστυχώς το πρόβλημα το κοιτάμε όταν είναι αργά.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER