Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 15:16

Πιλοτικό πρόγραμμα άρδευσης στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την
Πιλοτικό πρόγραμμα άρδευσης στην Τριφυλία

Στην πρωτοπορία καινοτόμων τεχνικών στις καλλιέργειες βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Τριφυλία, καθώς ξεκινά η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για τον υπολογισμό -σε πραγματικό χρόνο- των αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών.

Τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια, τα γνωστά drones, θα "σαρώνουν" τις καλλιέργειες με αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας και, εξοπλισμένα με μίνι μετεωρολογικούς σταθμούς, θα στέλνουν online τα στοιχεία σε βάση δεδομένων. Ετσι μέσα σε λίγα λεπτά ο παραγωγός θα ξέρει αν η καλλιέργειά του έχει ανάγκη από πότισμα, και πόσο. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται ορθολογική διαχείριση του νερού, και φυσικά οικονομία, τόσο για το αγαθό αυτό όσο και για τον ίδιο τον παραγωγό ο οποίος παράλληλα θα πετυχαίνει τη βέλτιστη παραγωγή από την καλλιέργειά του.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην περιοχή της Τριφυλίας με την συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και άλλων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών. Χθες το πρωί έγινε παρουσίασή του στο χώρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην Κυπαρισσία, όπου αναλύθηκε ο σχεδιασμός αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Κύριος παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο Σταύρος Αλεξανδρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» για αυτό το εγχείρημα σημείωσε:

«Εχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που η πρωτοτυπία του βρίσκεται στο ότι οι μετρήσεις που θα παίρνουμε από τις καλλιέργειες για να υπολογίσουμε πόσο πραγματικά νερό καταναλώνουν θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Εγκαθιστούμε σε 3 αγροκτήματα παραγωγών που θα συνεργαστούν, 3 σταθμούς, σε 3 διαφορετικές καλλιέργειες, τις οποίες θα βαθμονομήσουμε για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Θα παίρνουμε μετρήσεις από ένα drone το οποίο θα έχει μικρό μετεωρολογικό σταθμό. Η περίοδος βαθμονόμησης από το επίγειο σύστημα είναι να συσχετίσουμε τις τιμές, με τις τιμές που θα λαμβάνουμε από το drone. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στη συνέχεια να το χρησιμοποιούμε ευρύτερα. Θα μας δίνει χωρική ανάλυση για την υδατική κατάσταση των καλλιεργειών σε οποιαδήποτε περιοχή, θα ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πότε ένας αγρός μια καλλιέργεια έχει απαιτήσεις για νερό. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη οικονομία στη διαχείριση του νερού και στον παραγωγό. Θα έχουμε μια ορθολογική χρήση του νερού και το λιγότερο δυνατό νερό που απαιτεί μια καλλιέργεια. Με μια εφαρμογή θα μπορεί να δίνει στον αγρότη ειδοποίηση ακόμη και στο κινητό του, ότι το χωράφι του διψά. Ή θα μπορεί να ανοίξει -και θα το δούμε τα επόμενα χρόνια- το αρδευτικό σύστημα και να ποτίζει.

Η πρωτοτυπία του προγράμματος είναι ότι, μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας που θα παίρνει, θα μπορεί να δώσει άμεσα την πραγματική κατανάλωση του νερού. Είναι μια καινοτομία που δεν έχει ξαναγίνει, γιατί θα έχουμε αισθητήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε:

«Μια από τις καλλιέργειες που έχουμε προτείνει είναι αυτή του καρπουζιού, που είναι δυναμική και έχει ανάγκη νερού, οπότε θέλαμε να έχουμε καλή διαχείριση του νερού. Επίσης θα εντάξουμε κηπευτικά και άλλες ανοιχτές καλλιέργειες. Στόχος μας είναι να περάσουμε τη λογική των νέων τεχνολογιών και να κάνουμε ορθολογική χρήση του νερού.

Ολα αυτά που κάποτε μας φαίνοντας μακρινά είναι πλέον πραγματικότητα. Το πρόγραμμα αυτό δεν γίνεται τυχαία στην Τριφυλία, ούτε επιλέχθηκε τυχαία, Υπήρξε ενδιαφέρον από τους παραγωγούς και από την υπηρεσία μας προσεγγίζοντας θετικά όλο αυτό το πρόγραμμα».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER