Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 09:26

Καλή η φετινή παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

 Η καλύτερη παραγωγή των τελευταίων χρόνων είναι η φετινή για τη σταφίδα στη Μεσσηνία, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στις άλλες σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Η ποιότητα και η ποσότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως τονίζουν στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, ενώ επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των συνεταιρισμών στη στήριξη του προϊόντος και των συνεταιρισμών.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Θαν. Σωτηρόπουλος προέτρεψε “να πάει η σταφίδα στους συνεταιρισμούς και όχι στους εμπόρους για να εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή” και παρατήρησε: “Αν το καταλάβει ο παραγωγός τα πράγματα θα πάνε καλά, αν δεν το καταλάβει μπορεί να έχουμε και απρόβλεπτα γεγονότα. Το συμφέρον του παραγωγού είναι το προϊόν να πάει στους συνεταιρισμούς”.

Για το γεγονός ότι ξεριζώθηκαν σταφίδες και φυτεύτηκαν ελιές τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής της σταφίδας, επεσήμανε πως “η ελιά έχει λιγότερη δουλειά από τη σταφίδα, που είναι το ακριβότερο προϊόν σε κόστος καλλιέργειας. Η σταφίδα όμως θα δώσει ένα σίγουρο εισόδημα, ενώ με το λάδι δεν είναι δεδομένο. Η σταφίδα έχει μια σταθερή αξία, ανοδική τα τελευταία χρόνια”.

Ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι στόχος “είναι να κρατήσουμε την τιμή σε ικανοποιητικό επίπεδο. Από την αγροτική παραγωγή δεν έγινε κανένας πλούσιος. Να ζούμε αξιοπρεπώς θέλουμε, να τα φέρνουμε βόλτα”.

Ανέφερε ότι η μείωση της φορολογίας μέσω της συμμετοχής στους συνεταιρισμούς είναι ένα κίνητρο για τους αγρότες να στηρίξουν και να εμπιστευτούν τους συνεταιρισμούς, ενώ για τη διαμόρφωση της τιμής, διευκρίνισε: “Κι εγώ προς τα πάνω θέλω να πάει, αλλά δεν την κανονίζουμε εμείς, η αγορά το κανονίζει. Η σταφίδα είναι το μοναδικό προϊόν που έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια . Ο παραγωγός πρέπει να εμπιστευτεί το προϊόν του σε συνεταιριστικά χέρια”.

Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γ. Πάζιος μας ενημέρωσε ότι “η παραλαβή της σταφίδας συνεχίζεται κανονικά” και παρατήρησε: “Κάποιοι παραγωγοί την κρατούν στις αποθήκες τους ελπίζοντας να πάρουν καλύτερη τιμή. Κυλάει ομαλά η χρονιά και είναι πολύ καλή η παραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα”.

Επεσήμανε πως “μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκαθαρίσει η τιμή εκκαθάρισης, το παραπάνω που θα δοθεί στους παραγωγούς. Η αρχική τιμή είναι 1,5 ευρώ και εντός 10 ημερών από την παράδοση ο παραγωγός παίρνει τα χρήματά του”.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η παραλαβή από την Ενωση γίνεται στη Μεσσήνη και στη Γιάλοβα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Στους Κόμπους και στους Γαργαλιάνους κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Γ.Σ.