Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 09:51

Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία

Ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι ψεκασμοί του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία.

Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες από την άνοιξη, έχουν οδηγήσει σε άριστης ποιότητας ελαιόκαρπο. Αριστη είναι και η ποιότητα του μαυρολίσιου ελαιόλαδου, του πρώιμου προϊόντος που ξεκίνησε ήδη να βγαίνει σε περιοχές του νομού.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι αναγκαίοι ψεκασμοί, σύμφωνα με τις δακοσυλλήψεις και το ιστορικό κάθε περιοχής” επεσήμανε στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος.

Με βάση την ενημέρωσή μας από την υπηρεσία, οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες, ευνοϊκές για την εμφάνιση γλοιοσπορίου, ιδιαίτερα στα κτήματα με υγρασία και με ιστορικό προσβολής - οπότε οι παραγωγοί οφείλουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν την εικόνα του ελαιοκάρπου.

Την περίοδο αυτή διενεργούνται οι τελευταίοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα τώρα μετά τις βροχές, όπου εμφανίζονται κάποιοι πληθυσμοί του εντόμου.

Η χρονιά είναι φέτος όψιμη, όμως λόγω της περσινής καταστροφικής χρονιάς με τις ζημιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο, υπάρχει μια τάση στους παραγωγούς να μαζέψουν πιο νωρίς τις ελιές. Κίνηση που έχει λογική βάση, για τις περιοχές και τα κτήματα που έχουν μικρή παραγωγή. Σ’ αυτό οδηγεί και η έλλειψη εργατικών χεριών και η αδυναμία να βρεθεί συνεργείο ελαιομαζέματος την εποχή που η παραγωγή βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Οπως ενημερωθήκαμε σχετικά με τους δακοψεκασμούς, έγιναν 3 σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νομού, ενώ σε κάποιες όπου υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, ευνοϊκές για το δάκο (Μάνη και Πυλία), διενεργήθηκαν 4 ψεκασμοί.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας τόνισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν τις οδηγίες για το χρονικό όριο από τον τελευταίο ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή.

Οσοι παραγωγοί πρόκειται να μαζέψουν νωρίς ελιές (για ελαιόλαδο, αλλά και βρώσιμες) θα πρέπει να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας στο τηλέφωνο 27213 61206, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία που έγινε ο τελευταίος ψεκασμός ή και να τον προλάβουν, αν πρόκειται να μαζέψουν τον καρπό πολύ νωρίς.

Γ.Σ.


NEWSLETTER