Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 09:24

6.500 εργάτες γης θέλει η Μεσσηνία, όπως εκτιμούν οι γεωργικές υπηρεσίες του νομού (βίντεο)

 

 

Περίπου 6.500 είναι οι εποχικές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, που πρέπει να καλυφθούν τη διετία 2021 - 2022 από αλλοδαπούς εργάτες, σύμφωνα με τις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας.

Η καταγραφή αυτή όμως γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αφού επισήμως δικαιολογείται 1 αλλοδαπός εργαζόμενος ανά 40 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας και ενώ στη Μεσσηνία ο μέσος κλήρος δεν ξεπερνά τα 20 στρέμματα. Για αυτό και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ελαιοσυγκομιδή θα γίνει με παράνομους μετανάστες, που θα πάρουν άδεια παραμονής μετά από σχετικό αίτημα των παραγωγών.

 

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

 

Στο αβίαστο αυτό συμπέρασμα κατέληξε όποιος παρακολούθησε χθες τη συνάντηση στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος", κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια πρώτη καταγραφή των αναγκών για τη διετία 2021- 2022. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με τα οποία τη διετία 2019 - 2020 οι 1.500 από τις 3.000 αιτήσεις ζητούσαν να δοθεί αναβολή απομάκρυνσης παράνομου μετανάστη για να εργαστεί στον πρωτογενή τομέα. Από εκεί και πέρα, εξαιτίας του κορονοϊού φέτος δεν θα έρθουν οι "τουρίστες" από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που έρχονται επισήμως για ψυχαγωγία στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα συμπληρώνουν το εισόδημά τους με "μαύρα" μεροκάματα στον πρωτογενή τομέα. Μένει να δούμε κατά τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής αν το έλλειμμα "τουριστών" θα καλυφθεί με παράνομους μετανάστες ή αν θα υπάρξει άνοδος του μεροκάματου εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς εργασίας.

Τη χθεσινή συνάντηση στο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τους παραγωγούς εξαιτίας του κορονοϊού και της λειψυδρίας.

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Κασιδάκης ανέλυσε τους τρόπους πρόσκλησης ή παράτασης της παραμονής των αλλοδαπών εργατών.

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι υπάρχουν 1.750 θέσεις εποχικής εργασίας στα θερμοκήπια, 300 θέσεις στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού, 1.600 θέσεις στην ελαιοσυγκομιδή, 30 θέσεις αλιέων και 70 θέσεις κτηνοτρόφων.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας είπε ότι υπάρχουν 1.500 θέσεις εργασίας στην ελαιοκαλλιέργεια, 150 στη συγκομιδή σύκων, 120 στην αμπελοκαλλιέργεια και τις σταφίδες, 45 στα φιστίκια, 100 στις ελιές Καλαμάτας, εσπεριδοειδή κ.λπ., 700 στην κτηνοτροφία, 9 στην αλιεία, 50 στη μελισσοκομία και 4 σε χοιροστάσια.