Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 08:13

Σε επιτήρηση η Μεσσηνία για καταρροϊκό πυρετό

Στον ορισμό ζωνών επιτήρησης και προστασίας για καταρροϊκό πυρετό προέβη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της εν λόγω ζωονόσου σε περιοχή της Π.Ε. Λακωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεσσηνία είναι εντός της ζωνών επιτήρησης και προστασίας.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση ορίζεται "ζώνη επιτήρησης που αφορά την περιοχή αρμοδιότητάς μας σε βάθος 50 χιλιομέτρων από τα όρια της ζώνης προστασίας, η οποία έχει οριοθετηθεί με την αριθμ. 233645/56912/1-10-2020 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας”.

Στην περιοχή επιτήρησης εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

“1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων.

2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που εν υπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.

3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν.

4. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.

5. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

6. Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της".

Η ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τη δεύτερη απόφαση ορίζεται "ζώνη προστασίας που αφορά την περιοχή αρμοδιότητάς μας με ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την εκμετάλλευση αιγοπροβάτων της Δ.Γ οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο Δήμο Μονεμβασίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Συκιά. Η ζώνη προστασίας καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου την Π.Ε. Λακωνίας και από τις:

- Π.Ε. Μεσσηνίας, τις περιοχές των Δήμων Καλαμάτας , Δυτικής Μάνης, Μεσσήνης, των πρώην Δήμων Κορώνης, Μελιγαλά, Οιχαλίας, Ιθώμης, και από το Δήμο Μεθώνης τις Τ.Κ. Φοινικούντα και Λαχανάδα,

- Π.Ε. Αρκαδίας, τις περιοχές των Δήμων Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας, των Τ.Κ. Σιλίμνας και Λουκά Δ. Τρίπολης, των πρώην Δήμων Τεγέας, Κορυθίου, Τρίπολης, Βαλτετσίου, Φαλαισίας, Μεγαλόπολης,

- Π.Ε. Αργολίδας, τις περιοχές των Δήμων Ερμιονίδας, Επιδαύρου, Ναυπλίου εκτός των Τ.Κ. Λιμνών και Προσύμνης, των πρώην Δήμων Αργους, Λέρνας, Νέας Κίου και Τ.Κ. Αχλαδοκάμπου.