Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 08:34

Μεσσηνία: Με αργούς ρυθμούς η συγκομιδή της φρέσκιας πατάτας - Σταθερά στα 45 λεπτά η τιμή (φωτογραφίες)

 

Με αργούς ρυθμούς κινείται η συγκομιδή της φρέσκιας πατάτας στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και αυτό δίνει μια ελπίδα να παραμείνει η τιμή των 45 λεπτών.

Τις προηγούμενες ημέρες παραγωγοί που είχαν προγραμματίσει να βγάλουν, το ανέβαλαν λόγω της μειωμένης ζήτησης και για να βελτιωθούν οι αποδόσεις που είναι χαμηλές σε αρκετά κτήματα.

“Δεν έχουν ξεκινήσει όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προμηθεύονται φρέσκες πατάτες από την περιοχή μας”, μας ενημέρωσε ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας και πρόσθεσε πως “στο τέλος της εβδομάδας θα μπουν άλλες δύο μεγάλες αλυσίδες στην αγορά τους”. Παρατήρησε ότι “η ποιότητα των μεγάλων μεγεθών της πατάτας είναι εξαιρετική, αλλά η ποσότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης απόδοσης των φυτών”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “χωράφια που τα προηγούμενα χρόνια πήγαιναν 3.000 με 4.000 τόνους, φέτος κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 2.000 τόνων”.

Οσον αφορά τις εξαγωγές, μας είπε ότι “η Πολωνία μετά το Πάσχα των Καθολικών την περασμένη Κυριακή δεν ξεκίνησε τις παραγγελίες δυναμικά. Υπάρχει κακοκαιρία στην Κεντρική Ευρώπη, που δεν ενθαρρύνει τις εισαγωγές φρέσκιας πατάτας. Θα δούμε το επόμενο διάστημα. Ξεκίνησαν η Τσεχία και η Σλοβακία με μικρές ποσότητες”.

Ο κ. Γκούμας σημείωσε ότι “δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά, πίεση από τους παραγωγούς, γι’ αυτό και η προσπάθεια να παραμείνει η τιμή στα 45 λεπτά μπορεί και πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα”.

Τέλος, παρατήρησε ότι “η πατάτα όπως και άλλα αγροτικά προϊόντα έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και να στηρίξει τους παραγωγούς”.

Γ.Σ.