Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 09:30

Δούβας για πατάτες: Δεν χρειάζεται βιασύνη από τους παραγωγούς (βίντεο)

Να μην βιάζονται και να μην πανικοβάλλονται οι παραγωγοί και πωλούν τη φρέσκια πατάτα σε εξευτελιστικές τιμές, προτρέπει τους συναδέλφους του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας - πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας.

Επισημαίνει ότι με την έλλειψη του προϊόντος που καταγράφεται αυτή την περίοδο, τα 45 λεπτά είναι λογική τιμή.

“Οι πατάτες είναι ελλειπτικές φέτος και οι παραγωγοί δεν πρέπει να βιάζονται, να φοβούνται και να πωλούν πατάτες σε εξευτελιστικές τιμές”, μας είπε ο Γ. Δούβας. Ανέφερε πως “η τιμή των 35 λεπτών που είπε μία κυρία από τη Μεσσήνη δεν ισχύει” και διευκρίνισε ότι “με 40 και 50 τόνους πατάτα που πάνε την ημέρα στη λαχαναγορά της Αθήνας, δεν μπλοκάρει η λαχαναγορά. Δεν υπάρχει πίεση, οι παραγωγοί πρέπει να είναι συγκρατημένοι”. Εκτίμησε ότι “μια λογική τιμή είναι τα 45 λεπτά, όταν έχεις απόδοση 3 με 3,5 τόνους το στρέμμα. Τώρα, όταν βγάζεις 2,5 τόνους με 35 λεπτά τι θα πληρώσεις;” και πρόσθεσε: “Οσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνεται η απόδοση και τα κτήματα που έχουν πάθει ζημιά από τον παγετό, θα βγάλουν κάποια κιλά παραπάνω. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται καλύτερα και να μην τον πιάνει πανικός”.

Ο κ. Δούβας ενημέρωσε πως “η Αίγυπτος έχει κάνει μια κάμψη στις εξαγωγές και αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 20 Μαΐου” κι εξήγησε ότι “μπροστά μας έχουμε το Πάσχα που θα έχει καλύτερη κατανάλωση στη φρέσκια πατάτα. Ολα αυτά δείχνουν ένα θετικό πρόσημο, γιατί εμείς να βιαζόμαστε και να πουλάμε τσάμπα;”.

Οσον αφορά το ζήτημα του ΕΛΓΑ και της αποζημίωσης από τη ζημιά του παγετού, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση του κανονισμού, προέτρεψε: “Ας ρωτήσουν τους αγρότες πώς είναι μια κανονική αποζημίωση, πώς πρέπει να αποζημιώνεται μια ζημιά. Δεν μπορείς όταν παράγεις μια μέση παραγωγή 3 με 3,5 τόνους, να σου λέει ο ΕΛΓΑ ότι η μέγιστη είναι 2,5”.

Παρατήρησε πως “θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα κάθε περιοχής και όχι με αλγόριθμους και συντελεστές να προσπαθεί να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης” και υποστήριξε ότι “είναι χρεοκοπημένος ο ΕΛΓΑ και τον χρεοκόπησαν αυτοί που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο, όταν έπαιξαν τα λεφτά του ΕΛΓΑ στο χρηματιστήριο”.

Τέλος, έδειξε σίγουρος ότι “κανένας αγρότης δεν θα πει όχι να πληρώσει και 10 ευρώ παραπάνω όταν ξέρει ότι θα αποζημιωθεί. Οταν ξέρει ότι δεν θα αποζημιωθεί, όσα ασφάλιστρα να του βάλουν δεν θα τα πληρώσει”.

Γ.Σ