Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 11:56

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Εμ. Φράγκου για την αγροτική ασφάλιση

Ερώτηση για την αγροτική ασφάλιση στην Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR Εμμανουήλ Φράγκος, τονίζοντας πως "ο ΕΛΓΑ αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής να σηκώσει το βάρος των ζημιών και μια φιλόδοξη αγροτική πολιτική".

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο: "Η ασφάλιση καλύπτει τα αγροτικά εισοδήματα, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, κλιματολογικών γεγονότων και μολύνσεων από ασθένειες και επιβλαβείς οργανισμούς. Στην Ελλάδα, ο ΕΛΓΑ καλείται να εντοπίσει 300 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές του παγετού, ποσό διπλάσιο του προϋπολογισμού του οργανισμού".
Ο κ. Φράγκος ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι διαδικασίες στον ΕΛΓΑ είναι: "Χρονοβόρες, με καθυστερήσεις ως 4 χρόνια. Υπεργραφειοκρατικές, με διαφορετική διαδικασία για αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, διαφορετική για βλάβες στις πάγιες εγκαταστάσεις. Χαμηλές, συχνά πέριξ του 20%".
Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ρωτά την Επιτροπή:
"1. Συνυπολογίζονται τα βάρη στους μικρούς αγροτικούς κλήρους από τις υπερβολικές πράσινες φιλοδοξίες, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πρακτικά μη αντιμετωπιζόμενες παράνομες εισαγωγές, την οικονομική κρίση 2020-2021 και τον παγετό, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης για τη στήριξη δράσεων ασφάλισης συγκομιδής;
2. Συστήνει άλλα ασφαλιστικά σχήματα για τους Έλληνες αγρότες, προς το παρόν μη διαθέσιμα στην Ελλάδα;
3. Εφόσον, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για βελτίωση του ΕΛΓΑ, βάσει κάποιου προτύπου ή μιας σειράς βέλτιστων πρακτικών, έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της για την εξυγίανσή του;".