Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 09:04

Μεσσηνία: Ξεκινούν από αύριο οι ψεκασμοί δακοκτονίας

 

Από αύριο Τετάρτη μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας στη Μεσσηνία (και στις δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας), στις παραλιακές περιοχές, όπου χρειαστεί.

Και θα ξεκινήσουν με τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών, καθώς μόλις χθες εγκρίθηκαν τεχνικές - οικονομικές προσφορές και δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων εργολάβων από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, θα ξεκινήσουν με το υφιστάμενο προσωπικό των Διευθύνσεων Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους τομεάρχες δακοκτονίας. Η διαδικασία πρόσληψής τους εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο 10ήμερο με 15νθήμερο του Ιουλίου.

Το πιο σοβαρό είναι ότι 11 χωριά του νομού δεν έχουν εργολάβους ψεκασμών, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές και η εναλλακτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί παρότι θα είναι γρήγορη, θεωρείται πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται για Προσήλιο, Νομιτσί, Θαλάμες, Εύα, Καλαμαρά, Βελίκα, Αγριλόβουνο, Ανδανία, Φίλια, Λουτρό και Οιχαλία.

 

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ ΔΑΚΟ

Το θετικό είναι ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου είναι ευνοϊκές για την καταπολέμηση του δάκου. Οι παγίδες το επιβεβαιώνουν, καθώς αυξημένοι δακοπληθυσμοί καταγράφονται μόνο στις παραλιακές περιοχές. Γι’ αυτό και οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν από αυτές, όπως κάθε χρόνο.

Για όλα αυτά τα στοιχεία ενημέρωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. “Από Τετάρτη όπου χρειαστεί στις παραλιακές περιοχές ψεκάζει και η Τριφυλία και η Μεσσηνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: “Είμαστε σε ετοιμότητα για την ενδοχώρα αν ανέβουν οι πληθυσμοί του δάκου και το κρίνει η υπηρεσία”.

Γ.Σ.