Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 15:51

Σε εγρήγορση για τον παγετό οι αγρότες της Τριφυλίας - Οδηγίες από την ΔΑΟΚ

 

Σε εγρήγορση έχει τεθεί ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας εν αναμονή των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει κάτω από το μηδέν σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο, καθώς το σύνολο σχεδόν των θερμοκηπιακών μονάδων έχουν φυτευτεί και φυτά είναι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πληγούν από τον παγετό.

Για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας στην «Ε» σημείωσε:

«Στις θερμοκηπιακές μονάδες τα φυτά είναι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, για αυτό οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στις θερμοκηπιακές μονάδες που είναι θερμαινόμενες και έχουν συστήματα θέρμανσης, πρέπει να γίνει συστηματικός έλεγχος των καυστήρων για την σωστή τους λειτουργία και να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες πυρηνόξυλου. Θα πρέπει να κρατήσουν την θερμοκρασία στους 12-13 βαθμούς. Η άρδευση πρέπει να γίνεται μόνο με τις αναγκαίες ποσότητες για να μην υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια, Ενώ θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την καλή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης.

Στα θερμοκήπια που δεν έχουν θέρμανση θα πρέπει να εφαρμόζεται αντιπαγετική προστασία, πρέπει να γίνει έλεγχος για πλήρη κάλυψη των πλαϊνών και των παραθύρων οροφής ώστε να είναι στεγανά κλεισμένα.

Να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τεχνητής βροχής.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό απευθείας από τις γεωτρήσεις και όχι από δεξαμενές που το έχουν μεταφέρει, καθώς σε αυτές η θερμοκρασία του θα είναι αρκετά χαμηλή.

Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (υδροξείδιο του χαλκού) βοηθά τα φυτά και τα κάνει πιο ανθεκτικά. Συστήνεται να γίνεται κάλυψη των φυτών και μέσα στα θερμοκήπια με μια μεσαία κάλυψη.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών για τις ημέρες που θα επικρατήσει παγετός.

Τέλος όλοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και να είναι προσεκτικοί τις ημέρες αυτές με τις καλλιέργειές τους».

Κ.Μπ.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, έχοντας υπόψη το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, το οποίο προβλέπει, από το Σάββατο, επιδείνωση του καιρού με εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων ή/και δημιουργίας παγετού, προειδοποιεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ευθύνης της, να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα:

- να αποφύγουν εργασίες υπαίθρου,

- οι κτηνοτρόφοι να προβούν στην προμήθεια ικανής ποσότητας ζωοτροφών και λοιπών εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους,

- στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση της θέρμανσης (ώρες και διάρκεια λειτουργίας), ανάλογα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες που αναμένονται και την ευαισθησία της καλλιέργειας στο ψύχος,

- οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών να λάβουν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την παρεμπόδιση της πτώσης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο αντοχής των φυτών.

Επισημαίνεται ότι ο ΓΟΕΒ Παμίσου είναι σε ετοιμότητα για την αποτροπή επιπτώσεων από ενδεχόμενο παγετό στην καλλιέργεια εαρινής πατάτας στα χωράφια του κάμπου της Μεσσήνης και του Μπουρνιά.