Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 17:59

Το Μάρτιο η προκαταβολή των 50 ευρώ για τα καμένα ελαιόδεντρα

Προκαταβολή 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο για τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, θα δοθεί τον Μάρτιο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Πρωτογενούς Παραγωγής Στάθη Αναστασόπουλο, σε χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης αρχικά έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου τάχιστα να προωθηθεί το εκτιμητικό έργο των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών και σε ελαιοκαλλιέργειες.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι - εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία). Επεσήμανε ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 ευρώ ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 ευρώ ανά κιλό.
Οσον αφορά τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αναφέροντας ότι έχει εκτιμηθεί από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής η αξία κάθε ελαιόδεντρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους στα 144 ευρώ, εκ των οποίων τα 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως προκαταβολή εντός του Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έπαιξε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών.