Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 08:09

Καλαμάτα: Ανησυχία στη λαϊκή αγορά για το κύμα ακρίβειας (βίντεο)

Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το κύμα ακρίβειας, τα προϊόντα που έχουν ακριβύνει, το κόστος παραγωγής, το ρεύμα και τα καύσιμα που έχουν εκτοξευτεί, μας εξέφρασαν χθες στη λαϊκή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας παραγωγοί και καταναλωτές.

Ο κόσμος ζητεί από τους κυβερνώντες να ακούσουν την κοινωνία και να δώσουν λύσεις, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

“Ο κόσμος είναι κουμπωμένος, δεν υπάρχουν χρήματα. Τα πράγματα έχουν ακριβύνει, το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει”, μας είπε ο παραγωγός Κυριάκος Πατρινιός. Παρατήρησε ότι για τους παραγωγούς είναι δύσκολη περίοδος γιατί οι πωλήσεις μειώνονται και λίπασμα, σπόροι, φάρμακα και το ρεύμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν εκτοξευτεί. “Φοβόμαστε να πατήσουμε το κουμπί στο μοτέρ και σε λίγο και το διακόπτη για τη λάμπα στο σπίτι”, επεσήμανε με ανησυχία.

Κάλεσε τους υπεύθυνους να προστατεύσουν τις λαϊκές αγορές και όχι να τις κλείσουν, όπως ακούγεται και να επαναλειτουργήσουν στον τόπο μας σποροπαραγωγικά κέντρα για φθηνό σπόρο και εργοστάσα για λιπάσματα, “αλλιώς κλάψε Χαράλαμπε”.

Αλλος παραγωγός παρατήρησε ότι δεν υπάρχει δουλειά στη λαϊκή γιατί έχουν ακριβύνει τα πάντα.

Καταναλωτές που προτιμούν κάθε εβδομάδα τη λαϊκή για φρέσκα και φθηνά προϊόντα, σημείωσαν ότι έχουν ακριβύνει τα πράγματα, “αντέχουμε ανάλογα με το πορτοφόλι” και πως πλέον ψωνίζουν “με οικονομία, τα πλέον απαραίτητα, όσο αντέχει η τσέπη”.

Καταναλωτές ζήτησαν να αλλάξει αυτή η πολιτική, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες κι επέκριναν τους κυβερνώντες ότι “κανείς δεν ακούει, δεν ιδρώνει το αυτί τους” κι εκτίμησαν πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Γ.Σ.