Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 08:48

Σε απόγνωση οι παραγωγοί σταφίδας στη Μεσσηνία - Κίνδυνος να σταματήσει η καλλιέργεια

Χωρίς τιμή εξακολουθεί να είναι η φετινή σταφίδα και της Μεσσηνίας που τρυγήθηκε και ξεραίνεται στα αλώνια.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα ξεριζώσουν τα κούρβουλα και η άλλοτε δυναμική καλλιέργεια θα εξαφανιστεί.

Το κλίμα αυτό επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

Αρχικά, στάθηκε στην έλλειψη εργατών γης, σημειώνοντας ότι “έχουμε πρόβλημα, δεν υπάρχουν εργάτες, έχουν σηκώσει τα μεροκάματα.

Παρατήρησε πως “καλή είναι η παραγωγή, καλύτερη από πέρσι”, αλλά τόνισε με ανησυχία: “Τιμές δεν έχουν βγει ακόμα. Υπάρχει αβεβαιότητα, θέλουν να τη φάνε τσάμπα οι ιδιώτες. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, άλλη χρονιά δεν θα μείνει κούρβουλο”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης διευκρίνισε ότι “είναι μεγάλα τα κόστη” και σημείωσε: “Δουλεύεις πολλές ώρες στη σταφίδα και να μην βγάζεις μεροκάματο, να μπαίνεις μέσα;”.

Επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρατηρώντας ότι “ο υπουργός δεν άκουσε τους συνεταιρισμούς, άκουσε τους ιδιώτες. Οταν σου λέει πούλα 40 λεπτά και θα σου δώσω 1 ευρώ και μετά δεν αναγνωρίζει τίποτα”.

Μας ενημέρωσε ότι “επικοινωνούμε και με τους άλλους συνεταιρισμούς, όλοι κλαίμε τη μοίρα μας” και κατέληξε: “Φέτος έκανε υπέρβαση ο παραγωγός που καλλιέργησε. Σε κάθε χωριό 1 - 2 παραγωγοί έχουν ξεκωλώσει τη σταφίδα μας”.

Γ.Σ.