Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 14:30

Αγανάκτηση στους παραγωγούς της Μεσσηνίας - Έτοιμοι να ξεριζώσουν τις σταφίδες

Αγανακτισμένοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί και της Μεσσηνίας κι ετοιμάζονται να ξεριζώσουν τις σταφίδες, εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει περιέλθει το άλλοτε δυναμικό προϊόν του τόπου μας.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές η κυβέρνηση δεν στήριξε τη σταφίδα, όπως είχε υποσχεθεί. Φέτος υπάρχει αδιαφορία από τους ιδιώτες μεταποιητές και οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Παναιγιάλειο Ενωση όρισαν τιμή 1,25 ευρώ, για να προλάβουν την κατάρρευση.

Την κατάσταση αυτή σημειώνει στην “Ε” ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

“Υπάρχει μεγάλη παραγωγή, γέμισαν τα αλώνια, αν εξαιρέσεις κάποιες περιοχές που είχαν ζημιές”, μας είπε αρχικά κι ενημέρωσε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη των συνεταιριστικών οργανώσεων στη Πάτρα, με πρωτοβουλία της Παναιγαλείου, ορίστηκε τιμή 1,25 ευρώ το κιλό η μακιναρισμένη και 3 με 5 λεπτά λιγότερο η αμακινάριστη.

Παρατήρησε πως “οι έμποροι δεν παίρνουν σταφίδα, λένε ότι η τιμή είναι στα 70 λεπτά” κι έκανε λόγο για αποθέματα πάνω από 5.000 τόνους σε ιδιώτες και συνεταιρισμούς. “Φέρτην εδώ και ό,τι δείξει λένε στους παραγωγούς, ζητούν σκόπιμα να την πάρουν φθηνά”, επέκρινε χαρακτηριστικά στους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης εκτίμησε ότι “οι σταφίδες θα ξεριζωθούν” κι εξήγησε: “Γιατί είναι αγανακτισμένοι οι παραγωγοί. Ολα έχουν φθάσει όλα στο Θεό, από 35 έως 45 ευρώ έχουν πάει τα μεροκάματα”.

Επεσήμανε πως “θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο αντέξουμε” και διευκρίνισε ότι “βάλαμε τιμή, το 1,25 για να προλάβουμε την καταστροφή, να σώσουμε ό,τι γίνεται. Υπάρχει και νέος κόσμος που έχει ασχοληθεί με τη σταφίδα, που έχει επενδύσει και έχει χρεωθεί. Δεν είναι εύκολη καλλιέργεια η σταφίδα. Ο κόσμος όλος είναι στα κάγκελα. δεν θα έχει πού να βάλει τη σταφίδα”.

Οσον αφορά την αιτία της άσχημης αυτής κατάστασης εξήγησε πως “για όλα αυτά φταίει το γεγονός ότι το προϊόν έμεινε απροστάτευτο από την Πολιτεία” και υπενθύμισε: “Είχαν πει, ο τέως υπουργός Διονύσης Λιβανός ότι θα δώσει 1 ευρώ για τα αποθέματα. Εδωσε η Παναιγιάλειος πάνω από 2.500 τόνους με 40 λεπτά για ξύδι, όπως είχε συμφωνηθεί και ήρθε ο νέος υπουργός και δεν αναγνώρισε αυτά που είχαν εξαγγελθεί. Είχαμε συμφωνήσει για 1,40 συνολικά με τη στήριξη, ενώ η Παναιγιάλειος είχε αγοράσει το προϊόν 1,70”.

Μάλιστα, ο Γ. Λαζόγιαννης παρατήρησε ότι “ο κόσμος αναρωτιέται αν ήταν οργανωμένο σχέδιο, για να πληγεί η Παναιγιάλειος, που στηρίζει τους παραγωγούς”.

Εκανε λόγο για θλιβερή κατάσταση και σημείωσε πως “θα μείνει μονοκαλλιέργεια το λάδι, θα γίνει κανένα απρόοπτο και ο κόσμος θα μείνει ξεκρέμαστος. Δεν προχωράει ο πρωτογενής τομέας”.

Με την ευκαιρία επεσήμανε ότι “δεν υπάρχουν εργάτες. Στις ελιές θα γίνει χαμός. Στη σταφίδα είμαστε λίγοι παραγωγοί και όμως υπήρχαν προβλήματα. Ο ένας έπαιρνε τους εργάτες έως τις 2 το μεσημέρι και ο άλλος τους ίδιους, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι η Ενωση θα ανοίξει για να παραλάβει σταφίδα και θα βγάλει και ανακοίνωση.

Παρακάλεσε “να μην τη φέρουν όλοι μαζί”, παρατήρησε πως “δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά από 10 - 15 ημέρες” και κατέληξε: “Ποια αναδιάρθρωση, που έλεγαν. Πάει και αυτό το προϊόν, τελειώνει.. Τα παλιά κτήματα θα φύγουν, θα ξεριζωθούν όλα”.

Γ.Σ.