Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 08:12

Στο 1,35 η τιμή του φιστικιού

 

 

Στο 1,35 ευρώ είναι η τιμή του φιστικιού που βγαίνει αυτή την περίοδο στον Μπουρνιά της Καλαμάτας.

Τιμή πολύ καλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως, ακυρώνεται από τη μεγάλη φετινή αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε όλα τα είδη (εφόδια, λιπάσματα, πετρέλαιο).

Ο παραγωγός Γιώργος Κωσταράς που αλώνιζε και σάκιαζε χθες φιστίκι, επιβεβαίωσε το 1,35 ευρώ που δίνει ο έμπορος Νίκος Παπαθεοδώρου, ωστόσο, παρατήρησε πως δεν μένει τίποτα με τις αυξήσεις. “Παλιότερα φουλάραμε το τρακτέρ πετρέλαιο, τώρα τενεκεδάκι - τενεκεδάκι”, επεσήμανε χαρακτηριστικά για την υπέρογκη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι φέτος βελτιώθηκε σημαντικά η απόδοση, σημειώνοντας πως “ευτυχώς που έφερε ο Παπαθεοδώρου αυτή τη φιστικόψυχα και ανέβηκε πολύ η απόδοση, αλλιώς θα τα είχαμε παρατήσει”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι “δεν είναι 500 και πλέον κιλά το στρέμμα που λένε κάποιοι. Δεν γίνεται σε αυτά τα ταλαιπωρημένα κτήματα”.

Ο παραγωγός Νίκος Αλεξόπουλος που ήταν παρών στο αλώνισμα, βεβαίωσε την πολύ καλή φετινή τιμή, όμως, επεσήμανε ότι “όλα έχουν πάει κατά πάνω και η τιμή του φιστικιού είναι σαν να έχουμε την περσινή”.

Γ.Σ.